Ταυτισμένος με την καλλιέργεια του αμπελιού είναι ο μήνας που διανύουμε. Ο Φεβρουάριος ονομάζεται και κλαδευτής επειδή οι αμπελουργοί ξεκινούν το κλάδεμα των αμπελιών.
«Κάποια χρονιά που στ’ αμπέλια η σοδειά ήτανε φτωχική και το κρασί λιγοστό, τρία απ’ τα παιδιά του γέρο- Χρόνου, ο Γενάρης, ο Φλεβάρης κι ο Μάρτης, είπανε να κάνουνε σιρμαγιά με το κρασί τους, και να το βάλουνε σ’ ένα μεγάλο βαρέλι. Και για να είναι όλα σωστά και νοικοκυρεμένα βάλανε τρεις κάνουλες να παίρνει ο καθένας από τη δική του, για να μη «ρίχνει» τους άλλους! Πρώτος έριξε το κρασί του στο βαρέλι ο Φλεβάρης, έβαλε την κάνουλα κάτω κάτω, επειδή ήτανε ο πιο κοντακιανός και ζήτησε να τραβήξει πρώτος.
Όταν έγινε γνωστή η καλλιέργεια της
φυστικιάς, ο ενθουσιασμός για την καινούργια καλλιέργεια και η υπόσχεση για
μεγαλύτερο εισόδημα, ώθησαν πολλούς παραδοσιακούς Αιγινήτες αμπελουργούς να εγκαταλείψουν τα αμπέλια
τους και να στραφούν στην καλλιέργεια της φιστικιάς. Έτσι λοιπόν χάλασαν τα εύφορα αμπέλια και στη
θέση τους φύτρωσαν οι φιστικιές. Σιγά –
σιγά η καλλιέργεια των αμπελιών
περιορίστηκε.
Σήμερα στο νησί υπάρχουν ελάχιστα αμπέλια,
στην Κυψέλη, στο Λεόντι, στους Αγίους, στο
Μεσαγρό, στα μικρά χωριουδάκια γύρω από το Όρος, στο Λιβάδι και τη Χλόη.
Έτσι χάθηκαν οριστικά κάποιες τοπικές ποικιλίες.
Την εποχή της μεγάλης παραγωγής στην Αίγινα
ευδοκιμούσαν διάφορα είδη σταφυλιών. Όπως:
Α.
Τα Σαββατιανά που ήταν άσπρα και τα έκαναν εξαγωγή.
Β.
Οι ροϊδίτες που ήταν δύο ειδών, οι
σκούροι, οι επιτραπέζιοι και οι άλλοι που έδιναν το ροζέ κρασί.
Γ.
Τα φιλέρια που ήταν νόστιμα μαύρα
σταφύλια επιτραπέζια όπως το ροζακί, ο σιδερίτης και τα αρωματικά μοσχάτα και
αυγουλάτα.
Δ.
Τα σιρίτια που γίνονταν κληματαριές, τα
πρώιμα αποστολιάτικα και τα όψιμα σιφαγγιά.
Ε.
Όπως και λίγη μα εκλεκτή σταφίδα για να φτιάχνουν οι Αιγινίτισσες νοικοκυρές,
το γλυκό του κουταλιού και τη ξερή σταφίδα για το χειμώνα.