Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Οι παλαιοί Κοινοτάρχες της Κυψέλης. Πρόσωπα που συνέβαλαν στην πρόοδο του χωριού. ( Μέρος Β΄)


Σακκελίων Νικόλαος - Λορέντζος Δημήτριος (Μητσάκης)

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη σημείωση μας, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έλαβαν χώρα την Κυριακή 8 /10 επιχειρούμε μια μικρή παρουσίαση - ένα μικρό αφιέρωμα  στους κοινοτάρχες  της Κοινότητας Κυψέλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για αποτίμηση του έργου τους.
Οι περισσότεροι από αυτούς υπηρέτησαν  την τοπική κοινωνία σε εποχές πολύ δύσκολες. Ο Δημήτρης Λορέντζος, (φαρμακοποιός στο επάγγελμα)  ο μακροβιότερος όλων σε αυτή τη θέση, κατόρθωσε να μετονομάσει την Κοινότητα από "Χαλασμένη" σε Κυψέλη και να οργανώσει την Κοινότητα.
Ακολούθησε ο Νίκος Σακελλίων επί των ημερών του οποίου στρώθηκαν με τσιμέντο οι περισσότεροι δρόμοι του χωριού και κυρίως θεμελιώθηκε και κτίστηκε το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο.
Ο Δημήτρης Μούρτζης συνέχισε με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στο χωριό, φέρνοντας προγράμματα πρωτοποριακά για ένα χωριό. Επί των ημερών του θεμελιώθηκε και κτίστηκε το Πνευματικό Κέντρο στην πλατεία του χωριού, έγινε ανάπλαση της πλατείας και ασφαλτοστρώθηκαν πολλοί δρόμοι.
Δυστυχώς η Κοινότητα Κυψέλης, όπως και όλες οι Κοινότητες της χώρας, με το σχέδιο "Καλλικράτης", έχασαν την αυτοτέλεια  τους και υπήχθησαν στους Δήμους. Αποτέλεσμα οι επόμενοι Κοινοτάρχες να στερηθούν πολλών προνομίων και πόρων και να μην μπορέσουν να πραγματοποιήσουν σημαντικά έργα. Ωστόσο  κράτησαν την Κοινότητα ψηλά, φροντίζοντας  για έργα μικρής κλίμακας, την καθαριότητα και πιέζοντας  τη Διοίκηση του Δήμου για την επίλυση προβλημάτων στην Κοινότητα.
Αναφέρουμε  τους Γεώργιο Καβάσιλα, Χρήστος Μπακόμητρο, Κώστα Λορέντζο και Νίκο Μαρίνο ο οποίος εξασφάλισε δωρεάν παροχή ίντερνετ στο χώρο της πλατείας και σε ικανό χώρο γύρω από αυτήν.

Μοίρας Χρήστος
Καλαμάκης Γεώργιος  - Γιώργος Καβάσιλας


 Δημήτρης Μούρτζης - Μαρίνος Νίκος

Λορέντζος Κώστας


Οι παλαιές φωτογραφίες των Κοινοταρχών προέρχονται από το γραφείο της Κοινότητας Κυψέλης όπου και είναι αναρτημένες  σε περίοπτη θέση.