Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Μια εξαιρετική ομιλία για την Ιστορία των Ναυτικών Οχυρών της Αίγινας.


 Ο ερευνητής και συγγραφέας  κ.Κωνσταντίνος Κυρίμης για δεύτερη φορά ανέπτυξε το θέμα της έρευνας του : "Ναυτικά Οχυρά  της Αίγινας".

Η εξαιρετική ομιλία  του έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας και με ενάργεια και σαφήνεια ο ομιλητής ξετύλιξε το κουβάρι της στρατιωτικής οχύρωσης της Ελλάδας από την εποχή του Ιωάννη Μεταξά, αναφέρθηκε στη γραμμή άμυνας στο Σαρωνικό και έδειξε μοναδικές και σπάνιες φωτογραφίες από  την οχύρωση κυρίως  του Βόρειου Οχυρού Αίγινας στη θέση Τούρλος, όπου βρίσκονται μεγάλοι θάλαμοι και υπόγειες στοές.

Η ομιλία  του κ.Κ. Κυρίμη δημιούργησε αίσθηση στους ακροατές  οι οποίοι για μια ώρα μυήθηκαν στον άγνωστο κόσμο των Οχυρών  της Πέρδικας και του Τούρλου. Για ένα θέμα άκρως επίκαιρο και σημαντικό  για την πορεία  των εγκαταστάσεων και τη μελλοντική τους αξιοποίηση  με μοναδικό άξονα την προβολή της ιστορικής μνήμης του τόπου.

Η ομιλία πλαισίωσε τα εγκαίνια  της έκθεσης  Ιστορικών αντικειμένων από την εποχή της Κατοχής που παρουσιάζεται στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.