Άλλος ένας πίνακας του Βασίλη Γερμενή που απεικονίζει μια σκηνή από το λιμάνι της Αίγινας. Ευχαριστούμε πολύ το φίλο κ. Μιχάλη Αγριόγιαννο για την αποστολή αυτού του πίνακα καθώς και το φίλο κ. Γιώργο Καστρινάκη που με σχόλιο του μας ενημέρωσε σχετικά για την τεχνοτροπία του Γερμενή.
Εντυπωσιακές εικόνες αποτυπώνει ο χρωστήρας του ζωγράφου από την Αίγινα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Τα χρώματα μοναδικά ιδιαίτερα οι αποχρώσεις του μπλε στην θάλασσα αλλά και τα χρώματα των κοστουμιών που μαρτυρούν τον τρόπο ενδυμασίας της εποχής εκείνης, που κι αυτός με τη σειρά του καταδεικνύει τις παλιές ασχολίες, τα επαγγέλματα, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες ακόμα και τον τρόπο μεταφοράς ανθρώπων και προιόντων.
Και στις δύο εικόνες κυριαρχεί μοναδικά η φιγούρα του γαϊδουράκου. Σε αυτήν τα κοφίνια στη ράχη είναι πλέον γεμάτα. Το καΐκι έχει φέρει τα προϊόντα - όπως γινόταν παλιά από την Επίδαυρο ή τη Λεσά -, οι τσάντες φορτωμένες, κάποιες κουβέντες, τα νέα ίσως της ημέρας, της γειτονιάς, μαντήλια στο κεφάλι και το ομπρελίνο να κάνει τη διαφορά.
Τα βουνά της αντικρινής στεριάς των Μεθάνων, το Αγκίσρι, ο Άι Νικόλας, η γαλήνια ασάλευτη θάλασσα.
Ο κόσμος του Βασίλη Γερμενή, ο κόσμος της παλιάς Αίγινας!
Ευχαριστούμε όλους που μας γνωρίσατε τον υπέροχο Κεφαλλονίτη ζωγράφο Βασίλη Γερμενή.
Ο ζωγράφος Βασίλης Γερμενή γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1896, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Κέρκυρα και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών τις οποίες διέκοψε για να μεταπηδήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου είχε δασκάλους του το Ροϊλό, τον Ιακωβίδη, το Βικάτο, τον Θωμόπουλο. Ο Β. Γερμενής ταξίδεψε αρκετά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κατέληξε στην Αιθιοπία όπου έζησε για μεγάλο διάστημα.
Στο έργο του συγκαταλέγονται πολλές θαλασσογραφίες αλλά και προτομές πολλών επωνύμων μια που ήταν και γλύπτης.
Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου του Α΄.
Πέθανε στην Αθήνα το 1966.