Η παρουσίαση το προηγούμενο Σάββατο του βιβλίου της κ. Ελένης Σταμπόγλη με θέμα τη ζωή, το έργο και την εκπαιδευτική προσφορά του Παναγή Ν. Ηρειώτη στην Αίγινα, μια μελέτη που βασίστηκε κατεξοχήν στο αρχείο του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, έφερε στην επιφάνεια το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και ιδιαίτερα το ευαίσθητο θέμα της λειτουργίας του Ιστορικού Αρχείου Αίγινας.
Το Ιστορικό Αρχείο Αίγινας στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια στο κτίριο του Καποδιστριακού Κυβερνείου και λειτουργούσε καθημερινά. Λόγω της έναρξης των εργασιών συντήρησης του κτιρίου, το αρχείο - επεισοδιακά - μεταφέρθηκε στο καινούργιο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος. Από τότε δεν γνωρίζει κανείς αν λειτουργεί καθημερινά και πώς.
Μπορεί το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου να παρέχει ασφάλεια στο υλικό του αρχείου, ωστόσο η προσωρινή μεταστέγασή του εκεί έχει μάλλον αναστείλει τη λειτουργία του.
Πως μπορεί κάποιος σήμερα να το επισκεφθεί; Ποιός είναι υπεύθυνος για τη φύλαξή του; Έχει ανασταλεί η λειτουργία του και αν ναι, πότε προβλέπεται να αποδοθεί στο κοινό;
Η λειτουργία ενός Ιστορικού Αρχείου σε έναν τόπο είναι πολύ μεγάλης σημασίας και γίνεται αιτία επίσκεψης ανθρώπων υψηλού πνευματικού επιπέδου ή δίνει την ευκαιρία οργάνωσης συνεδρίων, ημερίδων και διημερίδων και οργανωμένων επισκέψεων ομάδων φοιτητών και ερευνητών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Στον Πόρο , στην Ύδρα και στις Σπέτσες η λειτουργία των εκεί Ιστορικών αρχείων είναι υποδειγματική και έχει συμβάλει στην πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση των νησιών, με εκθέσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες που οργανώνονται ακόμα και με εκδόσεις επιστημονικών βιβλίων.
Εμείς τι περιμένουμε;
Οι φωτογραφίες είναι από τους εσωτερικούς χώρους του κυβερνείου όταν εκεί στεγαζόταν και λειτουργούσε το Ιστορικό Αρχείο Αίγινας. Οι φωτογραφίες είναι από επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.
Φωτογραφίες από τις εργασίες αποκατάστασης. Σήμερα οι σκαλωσιές έχουν αφαιρεθεί αλλά στο κτίριο δεν έχουν τοποθετηθεί κεραμίδια.......