Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Η περιοχή του Κοντού στις αρχές του 20ου αιώνα.

  Μία σπάνια  και με εξαιρετικό ενδιαφέρον φωτογραφία ανέσυρε από  το αρχείο  του ο κ.Νεκτάριος Κουκούλης με αφορμή  την εορτή του Αγίου Νεκταρίου.

    Η  περιοχή του Κοντού  αναφέρεται από κάποιους, χωρίς αυτό να είναι ιστορικά εξακριβωμένο, ότι απέκτησε αυτήν  την ονομασία από τη φράση κάποιων Αιγινητών που έλεγαν, όσο ζούσε ο Άγιος Νεκτάριος, "πάμε στον παππούλη τον κοντό".
   Ο  Άγιος Νεκτάριος  στις αρχές  του 20ου αιώνα  επέλεξε  την τοποθεσία "Ξάντος" για να εγκαταστήσει την γυναικεία αδελφότητα που αποτελείτο από μαθήτριες του  που καθοδηγούσε πνευματικά  στην Αθήνα. Στο σημείο αυτό έκτισε  το ησυχαστήριό του πάνω στα χαλάσματα ενός παλαιού μοναστηριού.
    Στη  φωτογραφία  διακρίνεται το  μικρό μοναστηράκι με  το καθολικό.
    Αυτό όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο  είναι  η εικόνα  που παρουσιάζει η περιοχή αυτή  τις πρώτες δεκαετίες  του αιώνα. Σπίτια - κτίσματα  που μετριούνται στην κυριολεξία στα δάκτυλα του ενός  χεριού, ελάχιστα δέντρα, χωράφια  σε αναβαθμίδες, ο ομαλός όγκος  του βουνού και ένας μικρός δρόμος να ανηφορίζει προς το μοναστήρι και ίσως προς την Παλιαχώρα. Επίσης στα δεξιά της εικόνας διακρίνεται ο δρόμος  προς  την Αίγινα.
   Σήμερα  η περιοχή έχει αλλάξει πολύ. Πολλά τα κτίσματα στην περιοχή. Η χρήση  της γης έχει αλλάξει. Υπάρχουν πολλά ελαιόδεντρα, φιστικιές, αμπέλια ακόμα και θερμοκήπια, μεγάλοι δρόμοι, κάποιες ταβέρνες, το κτίριο του "Παιδικού σταθμού" και ασφαλώς η όψη του μοναστηριού είναι διαφορετική με την προσθήκη νέων κτιρίων ή την αναβάθμιση κάποιων παλαιότερων. Δίπλα σε αυτό και ο μεγάλος νέος ναός  του Αγίου Νεκταρίου.
            Κοιτάξτε  τη διπλανή σημερινή εικόνα
   Τέλος η φωτογραφία αξιολογείται ως πολύ σημαντική από το γεγονός ότι είναι από τις ελάχιστες που αποτυπώνουν  την  ενδοχώρα  της Αίγινας και μάλιστα σε τόσο μεγάλη έκταση. Θυμίζει αεροφωτογραφία. Κατά πάσα πιθανότητα έχει ληφθεί από  την κορυφή της Παλιαχώρας.