Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Οι φωτογραφίες του Αγίου Νεκταρίου

  Η ανακάλυψη και δημοσίευση από τον κ. Νεκτάριο Κουκούλη στο ιστολόγιό του "Αίγινα- αλλοτινές εποχές"  της παραπάνω σπάνιας αλλά πολύ ενδιαφέρουσας φωτογραφίας του Μητροπολίτη Πενταπόλεως Νεκταρίου Κεφαλά, μας παρότρυνε να αναζητήσουμε στο google φωτογραφίες  του Αγίου Νεκταρίου.  Ο κ. Ν. Κουκούλης μας ενημερώνει πως δεν διαθέτει πληροφορίες  για αυτή τη φωτογραφία. Οι επόμενες είναι λίγο έως πολύ γνωστές και απεικονίζουν τον Άγιο είτε στο γραφείο του, στον κήπο ή με τους μαθητές της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
   Να σημειώσουμε ότι ο Άγιος  είναι ο πρώτος από τους σύγχρονους Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας που διαθέτουμε φωτογραφίες  του.
   Η θεματολογία αυτή των φωτογραφιών του αγίου προσφέρει άλλη μια πλευρά προσέγγισης στο σημερινό εορτασμό  του αγίου του 20ου αιώνα. Παράλληλα ο ερευνητής μπορεί να αναζητήσει στο διαδίκτυο και μικρά βίντεο από την ανακήρυξη του Νεκτάριου ως Αγίου και  τις πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις  προς  τιμήν μαζί με τα πλήθη των προσκυνητών που κατέφθανανα  με τα τότε βαποράκια  στην Αίγινα για να τιμήσουν  τον νεοφανή Άγιο.