Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Ο κουτσοφλέβαρος

   Καλό μήνα σε όλους με μια παροιμία για τον γκρινιάρη μήνα του χρόνου που ο λαός τον αποκαλεί και "κουτσοφλέβαρο" εξαιτίας των λιγότερων ημερών του.
   "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει .... καλοκαίρι θα μυρίσει"  έλεγαν οι παλαιότεροι θέλοντας να ξορκίσουν το δύστροπο κουτσο- φλέβαρο όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ωστόσο έπαιρναν με αυτή την παροιμία μια βαθιά ανάσα διότι ο χειμώνας - ότι κι  αν έκανε  - βάδιζε προς το τέλος του. Και ρουφούσαν  αισιοδοξία από τις πρώτες ευωδιές και εικόνες της άνοιξης που έφερναν οι τολμηρές αμυγδαλιές σκάζοντας τα πρώτα τους άνθη. Φέτος έχουν λίγο καθυστερήσει οι λιγοστές πλέον "αμυγδάλες" του νησιού μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι παλαιότερα η Αίγινα είχε πολλές και φοβερές αμυγδαλιές και τα αμύγδαλα ήταν η πρώτη και βασική ύλη κάθε σπιτικού γλυκού μέσα στα νοικοκυριά.
   Όμως ας μην έχουμε και παράπονο. Μας φέρνει τις απόκριες και το βασιλιά τους τον βασιλιά Καρνάβαλο. Τόνοι κομφετί και σερπαντίνες θα θυσιαστούν στο βωμό του κεφιού ενώ στα δόντια μας θα υπάρχουν ακόμα υπολείμματα βασιλόπιτας. Δηλαδή ακόμα δεν προλάβαμε να αποχαιρετήσουμε τον μήνα  της ........ ΠΙΤΑΣ και να  σου οι απόκριες, τα καρναβάλια, η Τσικνοπέμπτη, οι χοροί και τα πανηγύρια.
  Με άλλα λόγια  ανάσα δεν θα πάρουμε.
    Βέβαια οι πίτες .... καλά κρατούν  και από ότι φαίνεται μάλλον θα πάρουν παράταση παραστάσεων (κοψίματος)  μέχρι  και του Αγίου Βαλεντίνου... εικάζουν μερικοί!
   Όπως και να έχει  το πράγμα, ο Φλεβάρης είναι ένας ιδιαίτερος μήνας. Ας  τον υποδεχτούμε με καλή διάθεση και ας τον ζήσουμε έντονα.
  Καλό μήνα λοιπόν  με μια εικαστική πινελιά από τον Γιάννη Τσαρούχη