Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

              Ποδαρικό με πυκνή ομίχλη που θα μπορούσε αν ήθελε να μπει και μέσα στα σπίτια.
Ας τον καλωσορίσουμε όμως τούτον τον αναποφάσιστο μήνα που μπαλατζάρει ανάμεσα στο χειμώνα και την άνοιξη. Καλό μήνα  λοιπόν ας ευχηθούμε σήμερα πρώτη του Μάρτη. 
   Κάθε χρόνο σαν μπαίνει ο Μάρτης θυμάμαι ένα παλαιό υπουργό Βορείου Ελλάδος τον οποίο τον έλεγαν Μάρτη. Μου είχε  κάνει πολύ εντύπωση το όνομα του, γι' αυτό και δεν το ξέχασα. Με το πέρασμα των χρόνων όμως κατάλαβα ότι τούτος ο Μήνας δεν είναι και ο πιό αγαπημένος των ανθρώπων. Διότι ενώ όλοι περιμένουν την άνοιξη και το φευγιό του χειμώνα για να ανασάνουν λιγάκι, ο Μάρτιος πολλές φορές  επιφυλάσει δυσάρεστες εκπλήξεις με βροχές κακοκαιρίες ακόμα και χιόνια. Γενικώς είναι απρόβλεπτος. Το κρύο του έχει αποτυπωθεί στις λαικές παροιμίες με  κύρια  την: "Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης". Ωστόσο οι πιό έμπειροι που γνωρίζουν τους καιρούς υποστηρίζουν πως τα καιρικά του φαινόμενα είναι μικρής έντασης και διάρκειας. Γι' αυτό έλεγαν: "Μην δεις του Μάρτη το πρωί και χάσεις την ημέρα". Εννοώντας ότι αν το πρωί είναι βαρύς ο καιρός, δεν θα κρατήσει για πολύ. Θα ανοίξει κατά το μεσημέρι. Γι' αυτό μην αναβάλλεις τη δουλειά  σου.
  Όμως ο Μάρτης έχει συνδεθεί και με τη Σαρακοστή. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμμετέχει στη νηστήσιμη εκκλησιαστική περίοδο. Γι' αυτό οι παλαιοί συπμλήρωναν πως: "Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή". Με αυτή την παροιμία όμως στόλιζαν και κάποιους συνανθρώπους τους όχι πάντοτε συμπαθητικούς οι οποίοι ήταν πανταχού παρόντες. Τέτοια αγάπη λοιπόν γι' αυτόν τον Μήνα!!! Απομένει να δούμε τι μας επιφυλάσει φέτος πέρα αφού οι απόκριες πέρασαν  τριήμερα δεν προβλέπονται αφού η 25η είναι Σάββατο. Ανάμεσα λοιπόν στη λαγάνα και το χαλβά και μέχρι να φτάσουμε στο μπακαλιάρο σκορδαλιά (του Ευαγγελισμού) ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Γιατί για όσους δεν κατάλαβαν μας περιμένουν πολλά.......