Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

"Αιγιναία" ένα περιοδικό με μεγάλη ιστορία.

   Εάν κάποιος σήμερα θα αναζητούσε στα ράφια των βιβλιοπωλείων της Αίγινας ένα  έντυπο αντιπροσωπευτικό της ιστορίας και του πολιτισμού της, τότε θα επέλεγε το ιστορικό πλέον περιοδικό της "Αιγιναίας".
    Η  "Αιγιναία" έχει παραμείνει το μοναδικό περιοδικό που εκδίδεται στην Αίγινα ανελλιπώς τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, προσφέροντας με την ύλη του στη γνώση της τοπικής ιστορίας του πολιτισμού και της λαογραφίας. Μέσα από άρθρα, μελέτες  και ειδικά αφιερώματα ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί  για πολλές πτυχές της σημερινής ζωής του νησιού αλλά και να γνωρίσει το πλούσιο πνευματικό παρελθόν του.
   Η "Αιγιναία" είναι ίσως από τα ιστορικότερα και παλαιότερα έντυπα  στην Ελλάδα, κι αυτό το μαρτυρεί το σχετικό λήμμα  της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: 


Η Αιγιναία (15 Μαρτίου 1831 -15 Σεπτεμβρίου  1831 ), ήταν εφημερίδα «Φιλολογική, Επιστημονική και Τεχνολογική», η οποία εκδιδόταν στην Αίγινα από τον Γεώργιο Αποστολίδη Κοσμητή. Το κύριο μέρος της θεματολογίας της αφορά την ελληνική εκπαίδευση. Άλλοτε με τη δημοσίευση επίσημων κειμένων σχετικών με τη σύσταση και τη λειτουργία σχολείων, άλλοτε με άρθρα τα οποία αφορούν γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα τεύχη του περιοδικού συμπληρώνονται από επιστημονικά θέματα. Με την εφημερίδα συνεργάζονται οι Ιωάννης Κοκκώνης και ο έφορος της παιδείας Ανδρέας Μουστοξύδης. Θα υπογράφουν κάθε συνεργασία τους με τα αρχικά των νομάτων τους, αντίστοιχα : Ι.Κ., Α.Μ. Η γλώσσα του εντύπου είναι η καθαρεύουσα, ενώ είναι «συντηρητικό στη δομή του». Επρόκειτο για ένα «όργανο συστηματικής προβολής της εκπαιδευτικής πολιτικής του Καποδίστρια» Η έκδοσή του διακόπτεται αιφνιδιαστικά με τη δολοφονία του Καποδίστρια. Το τελευταίο φύλλο κυκλοφορεί μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του.

   Η  σύγχρονη έκδοση της "Αιγιναίας"  από πνευματικούς ανθρώπους της Αίγινας ξεκίνησε με  επιστημονικό σύμβουλο την αείμνηστη Γωγώ Κουλικούρδη. Ήταν το καλοκαίρι του 2000. Η συντακτική της επιτροπή πλαισιώθηκε από ανθρώπους που τους χαρακτήριζε η εθελοντική προσφορά, η γνώση, αλλά και η ευαισθησία για τον τόπο τους. Η έκδοση κάθε νέου τεύχους - τότε ήταν εξαμηνιαία - ήταν  γεγονός  για την Αίγινα. Τότε  - δεκαετία  του 2000 - στην  Αίγινα ο τοπικός τύπος ήταν σε άνθηση. Πολλές μικρές  εφημερίδες κατέγραφαν τα πολιτιστικά, κοινωνικά θέματα και έθιγαν  ή έκαναν κριτική στις Δημοτικές αρχές. Τα επόμενα χρόνια οι εφημερίδες λιγόστεψαν, ενώ η "Αιγιναία" συνέχισε  την πορεία της. Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής και πνευματικής κρίσης που ζούμε, το  περιοδικό αυτό συνεχίζει να εκδίδεται με πολύ μεγάλη δυσκολία, παρά  το γεγονός ότι πολλά από τα νεότερα τεύχη έδωσαν νέα πνοή και ώθηση στο περιοδικό.
  Σήμερα το περιοδικό αριθμεί 27 τεύχη  και εκδίδεται πλέον μια φορά  το χρόνο.
   Αν σημειώνουμε αυτές  τις αράδες είναι γιατί θα πρέπει όλοι όσοι αγαπάμε την Αίγινα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το μοναδικό πολιτιστικό και επιστημονικό έντυπο του νησιού. Να ενθαρύνουμε  τους ανθρώπους του να συνεχίσουν και με κάθε  τρόπο να το κάνουμε γνωστό σε  όλους. Σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται έμπρακτα για  την Αίγινα.
    Για εκείνους που ενδιαφέρονται περισσότερο μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική σελίδα  στο Facebook.