Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Εξόρμηση στον Άη- Γιάννη στην Κυψέλη.

  Σαββατιάτικη  εξόρμηση στον Άη - Γιάννη, το πανέμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται  στα όρια  των ενοριών της Κυψέλης και  του Ασωμάτου. Ο Άη - Γιάννης εορτάζει στις  29 Αυγούστου, ημέρα της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου, κι αν κρίνουμε από το περιποιημένο προαύλιο του, που έχει  πεζούλια και σκέπαστρο, θα συγκεντρώνει αρκετούς προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή.
   Ένα μεγάλο πεύκο σκιάζει με τα κλαδιά  του μέρος του προαυλίου. Το εκκλησάκι κάτασπρο, απλό και με καθαρές αρχιτεκτονικές  γραμμές, ένα συνηθισμένο ξωκκλήσι  της ενδοχώρας  του νησιού. Ο  εσωτερικός  του χώρος καθαρός και περιποιημένος, γεμάτος εικονίσματα και  το θαλασσί χρώμα  στο τέμπλο. Ένα  τόξο  στην οροφή  από πουρί που δυστυχώς έχει χρωματιστεί, μας θυμίζει  τα ανάλογα κτίσματα της Παλαιάς Χώρας.
   Άλλωστε  η οροφή  του ναού που είναι ντυμένη με πλάκες και όχι με κεραμίδια μαρτυρούν και την παλαιότητα  του κτίσματος.
   Το  εκκλησάκι  του Άη - Γιάννη  βρίσκεται μέσα στους αγρούς και μπορεί κάποιος να το εντοπίσει  στον εσωτερικό δρόμο που συνδέει την Κυψέλη με  τον Ασώματο, μετά  τον πεντάδρομο και δίπλα  στην οικία Λαβούτα.

  Ένας ιδανικός περίπατος  καθώς πλησιάζει η  άνοιξη.