Ένα σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο. Ένας ξεχωριστός σήμερα πολιτιστικός χώρος, σημείο αναφοράς για την πόλη του Βόλου. Σε αυτόν τον μοναδικό χώρο είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν και να ξεναγηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου την Τετάρτη 26 Απριλίου στα πλαίσια της τετραήμερης εκδρομής τους.
Οι εντυπώσεις από τους χώρους του Μουσείου μεγάλες μιας που πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι μαθητές ένα τέτοιο μουσείο που έχει ενταχθεί με τις δράσεις του στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης. Ο περίβολος με τα βαγονέτα, τις αντλίες, τους ιμάντες και οι μεγάλοι καπνοδόχοι έκλεψαν αμέσως τις εντυπώσεις, αλλά πολύ περισσότερο ο επιβλητικός εσωτερικός χώρος με τους φούρνους, τα στεγνωτήρια των πλίνθων, τις στοές. Οι φωτογραφίες από την καθημερινότητα με τους εκατοντάδες εργαζόμενους, το κάρβουνο, η ζωή και ο αγώνας για επιβίωση ενός πλήθους ανθρώπων σε μια βιομηχανική μονάδα πρωτοποριακή στο είδος της και στην τεχνολογία της για την εποχή που ιδρύθηκε.
Το εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιΐας Νικολέτου και Σπυρίδωνα Τσαλαπάτα ιδρύθυηκε το 1926 και στην ακμή της λειτουργίας του απασχολούσε 200 με 250 άτομα. Η ετήσια παραγωγή έφτανε τα 8 -9 εκατομμύρια τεμάχια διαφόρων τύπων. Το 1975 το πλινθοκεραμοποιείο διέκοψε οριστικά τη λειτουργία του, λόγω του ανταγωνσιμού και των συσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων του.
Το 1995 το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τις εγκαταστάσεις του ως διατηρητέο μνημείο. Την ίδια χρονιά αγοράστηκε από το Δήμο Βόλου και ξεκίνησε η αποκατάσταση των κτιρίων με σκοπό τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου αφιερωμένου στη βιομηχανική και χειροτεχνική παράδοση και την καλλιτεχνική δημιουργία
Το Μουσείο σήμερα εντάσσεται στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.