Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ο θησαυρός της Κατασκήνωσης της Βαγίας.



Αναδημοσίευση από το Saronic magazine
Αφιέρωμα στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως 
Ύδρας – Σπετσών και Αιγίνης. 
Του Γιώργου Μπήτρου
 
  Συμπληρώνονται 50 χρόνια αδιάκοπης και επιτυχημένης λειτουργίας  των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης. Η λειτουργία των  Κατασκηνώσεων  αποτέλεσε ένα από τα πρωταρχικά σχέδια και όνειρα του πρωτοπόρου στον τομέα αυτό Μητροπολίτη Ιερόθεου Τσαντίλη που μετά  την εκλογή του, προχώρησε στην λειτουργία Κατασκηνώσεων αρχικά στην περιοχή «Κουβέρτα» Ερμιονίδος, στα τέλη  της δεκαετίας  του ’60. Κατόπιν δημιουργήθηκαν οι κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις  στον Πόρο στην
περιοχή «Στάνες» λίγο πιο πάνω από την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής και στην Αίγινα στην περιοχή «Τούρλος»
   Από  τότε μέχρι σήμερα οι Κατασκηνώσεις  της Μητροπόλεως Ύδρας έχουν διαγράψει μια μεγάλη και λαμπρή ιστορία στο χώρο των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων, φιλοξενώντας χιλιάδες παιδιά αγόρια και κορίτσια  από τα νησιά  του Αργοσαρωνικού, τις περιοχές  της Μητροπόλεως αλλά  και από το Λεκανοπέδιο των Αθηνών. Παράλληλα προσέφεραν μεγάλες υπηρεσίες στη διαπαιδαγώγηση των κατασκηνωτών και ανέδειξαν μεγάλες προσωπικότητες στον εκκλησιαστικό χώρο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.
   Για  πολλές δεκαετίες διοργανώνονταν παράλληλα Κατασκηνωτικές περίοδοι στον Πόρο για τα αγόρια και στην Αίγινα για τα κορίτσια. Τα  τελευταία χρόνια λειτουργούν μόνο οι Κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Αίγινας στον Τούρλο της Βαγίας, έχοντας εξασφαλίσει όλες  τις προβλεπόμενες άδειες λειτουργίας μιας Κατασκήνωσης. Η περιοχή στην οποία λειτουργούν έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Άμυνας. Ανήκει στην στρατιωτική περιοχή του Κέντρου Λήψης Σημάτων Αίγινας σε μια πλευρά  του νησιού όπου κυριαρχεί το πευκοδάσος, οι μικροί κέδροι και τα σκίνα αλλά και η απεραντοσύνη του γαλάζιου της θάλασσας.
   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Εφραίμ συνεχίζει σήμερα με ζήλο το έργο  του προκατόχου του όντας και  ο ίδιος κάποτε δυναμικό στέλεχος  των Κατασκηνώσεων. Μεγάλος αρωγός στο έργο του οι ιερείς που διακονούν, τα στελέχη που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες  τους αλλά κυρίως η Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου που είναι και ο μεγάλος χορηγός της λειτουργίας  των Κατασκηνώσεων και δίνεται έτσι η δυνατότητα σε 500 και πλέον παιδιά και νέους κάθε χρόνο να αποκτήσουν την Κατασκηνωτική εμπειρία.
   Οι κατασκηνωτές – τριες από όλο τον Αργοσαρωνικό γοητευμένοι από το χώρο  που θυμίζει έντονα σελίδες και περιγραφές από το «Θησαυρό της Βαγίας» ανανεώνουν κάθε χρόνο το κατασκηνωτικό ραντεβού τους στην Αίγινα. Μέσα στις σκηνές, κάτω από τον ίσκιο των πεύκων και δίπλα στο κύμα ξεδιπλώνεται έντονα η μια κοινοτική – συλλογική - κατασκηνωτική – εκκλησιαστική ζωή που δημιουργεί μεγάλες φιλίες και βαθιές εμπειρίες.
 
  Οι Εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν σε πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδος, είναι ένας θεσμός πολλών δεκαετιών, αξεπέραστος για την προσφορά του, μοναδικός για τις υπηρεσίες που προσφέρει και πρωτοποριακός γιατί συμβάλει όχι μόνο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και στην κοινωνικοποίηση   και ένταξη του μέσα στην ομάδα των συνομηλίκων του. Παράλληλα  οι  κατασκηνώσεις αυτές συμβάλουν στην ολοκλήρωση της  προσωπικότητας και στην καλλιέργεια του χαρακτήρα του παιδιού, με την μετάδοση των αληθειών της Ορθοδόξου πίστης, με τις λατρευτικές ευκαιρίες, με τις συζητήσεις και παρουσιάσεις  θεμάτων, με την γνωριμία με την Ελληνική Παράδοση, με την ανάπτυξη των ιδεών της άμιλλας, της αλληλεγγύης, του πνεύματος προσφοράς και διακονίας στις ώρες  του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας.
  Η Χριστιανική κατασκήνωση αγκαλιάζει το παιδί για κάποιες ημέρες του καλοκαιριού, δίνοντας του την ευκαιρία να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών ευχάριστα και εποικοδομητικά, τροφοδοτώντας το με πνευματικά εφόδια  για μια ολόκληρη ζωή.  


Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημοσθένη Παπαλεονάρδο για την παραχώρηση των παλαιών φωτογραφιών από την Κατασκήνωση του Πόρου.