Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Τα καραβάκια για την Αίγινα.

 Μια ακόμα εξαιρετική φωτογραφία από τα τέλη της δεκαετίας  του '60  που φίλος ανήρτησε στο διαδίκτυο τον περασμένο χειμώνα.
   Στη γνωστή ακτή  του Πειραιά  που για να την προσδιορίσουν οι ταξιδιώτες έλεγαν στον ταξιτζή: "θα μας πάτε  στο λιμάνι,  στα καραβάκια για την Αίγινα". Σημείο αναφοράς τα μικρά άσπρα καραβάκια που  πήγαιναν και ερχόντουσαν ασταμάτητα στη γραμμή, ιδιαίτερα  τους καλοκαιρινούς μήνες.
   Η φωτογραφία αυτή, όπως διακρίνουμε καλά  από την ενδυμασία  των περαστικών, τραβήχτηκε κάποια  ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα.
   Τα  πλοία είναι παρατεταγμένα στη σειρά. Αν κάποιος μεγενθύνει τη φωτογραφία θα διακρίνει τη πρύμνη  του   θρυλικού  "ΧΑΡΑ", δίπλα με δυσκολία διακρίνεται  το 'ΑΙΓΙΝΑ" (Αιγινάκι) με κάποιους επιβάτες στη σκάλα. Μπροστά ένα γκισέ εισιτηρίων αναγράφει το όνομα ενός πλοίου "ΟΛΓΑ"  που αναχωρεί  για Αίγινα - Αγκίστρι -Επίδαυρο!. Δίπλα το "ΚΑΜΕΛΙΑ", πιό  κάτω  το 'ΜΑΡΙΩ" με  αρκετούς επιβάτες στο κατάστρωμά  του, πιό μέσα  το ιστορικό ΄ΝΕΡΑΪΔΑ"  με την πάνινη  ταμπέλα των  προορισμών  του και στο βάθος οι πλώρες  των πρώτων φέρυ - μπωτ του "ΑΦΑΙΑ" και "ΑΙΓΙΝΑ".
   Πολλά πλεούμενα, μικρά  ή μεγάλα ταξίδια  δεν έχει σημασία, μακρινές εποχές, ένας άλλος κόσμος σε  αυτή τη θάλασσα  που όλοι λατρεύουμε  το Σαρωνικό.

   Προβάλουμε αυτή  τη γλυκειά  φωτογραφία σήμερα  Σάββατο  που και πάλι  τα πλοία, όπως άλλωστε κάθε μέρα, κάθε  Σαββατοκύριακο, έμφορτα από εκατοντάδες επιβάτες  ταξιδεύουν τα όνειρα  των διακοπών μας πάνω  στους αφρούς  των κυμάτων  που τσαλαβουτούν κάτασπροι γλάροι και δελφίνια. 

   Εάν κάποιος γνωρίζει  το όνομα  του κατόχου  της φωτογραφίας, ας  μας το στείλει  για να προσθέσουμε.