Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ο βιγλάτορας Προφήτης Ηλίας στη Δωρούσα

  Έχουν και τα μικρά νησάκια  του Σαρωνικού τα ξωκλήσια τους. Η Δωρούσα, η Μετώπη, η Κυρά, οι Λαούσες, η νησίδα στον Τούρλο έχουν στα  βράχια  τους έναν άγρυπνο φρουρό, έναν βιγλάτορα, έναν βαρδιάνο  που φρουρεί και προστατεύει τη μικρή γη τους. Ένα  κάτασπρο εκκλησάκι  απέριτο με το καμπαναριό του και την ελληνική σημαία να ανεμίζει  με τα πρώτα χάδια του αγέρα.
  Στη Δωρούσα εδώ και δεκαπέντε χρόνια στις 20 Ιουλίου ανήμερα του Προφήτη Ηλία ο παπά -Λευτέρης ανεβαίνει στην κορυφή του νησιού Δωρούσα και λειτουργεί τον Άη -Λιά. Ξεκινά χαράματα για να φτάσει στην Απόνησο και από κει με σκάφος περνά απέναντι στο βράχο της Δωρούσας. Από κει κι έπειτα ξεκινά η ανάβαση "στο Χριστό στο Κάστρο", γιατί αυτό μας θυμίζει η ανάβαση του παπά , του ψάλτη και των προσκυνητών  στον βιγλάτορα Προφήτη Ηλία της Δωρούσας.
   Το νησί βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Αγκίστρι στον κόλπο της Επιδαύρου. Η θέα είναι μοναδική. Η ομορφιά απερίγραπτη. Ας αφήσουμε  τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους. Υποκλινόμεθα στον άοκνο και ανύσταχτο ιερέα που στο κατακαλόκαιρο αψηφά κόπο, ζέστη, ανάβαση για να λειτουργήσει αυτό το ταπεινό εκκλησάκι.
Αναρωτιέται κανείς πως ανέβασαν όλα αυτά τα υλικά για να κτιστεί ο ναός οι ταπεινοί και ευλαβείς αυτοί άνθρωποι  που συνεχίζουν γενιά με τη γενιά να μην αφήνουν κάθε χρόνο αλειτούργητο  το μικρό ξωκκλήσι.