Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Ο προφήτης Ηλίας στο δάσος των Αγίων.

 Ένα ακόμα ξωκλήσι από τα πολλά του Προφήτη Ηλία στην Αίγινα. Συγκεκριμένα  στην περιοχή των Αγίων και μέσα στο πευκοδάσος δύσκολα, αν  δεν  το ξέρεις, διακρίνεται η λεπτή φιγούρα του μικρού ναού με τον ευρύχωρο περίβολο και τις ασβεστωμένες πεζούλες. Σε αντίθεση με άλλα ξωκλήσια που είναι αφιερωμένα στον Προφήτη Ηλία  και βρίσκονται στις κορφές  των βουνών, ετούτο είναι πνιγμένο μέσα στο δάσος.
   Το κτίσμα είναι χαρακτηριστικό  μιας μονόχωρης βασιλικής, όπως συνηθίζεται στα ξωκλήσια αυτού του είδους. Έχει κεραμοσκεπή και  διαθέτει και βοηθητικό χώρο με ένα δεύτερο κτίσμα, που στις Κυκλάδες ονομάζεται "πανηγυρόσπιτο".
   Το σημείο είναι πανέμορφο λόγω της πυκνής βλάστησης αλλά και  της θέας προς τη θάλασσα. Για να το βρεί ο διαβάτης θα πρέπει να προσπεράσει το "Βαθυπόταμο" και να ανέβει ερχόμενος από Σουβάλα στα δεξιά.
   Το εκκλησάκι ανήκει στην ενορία  του Αγίου Κρίσπου και ο ακάματος εφημέριος π. Φανούριος Μακαρατζής μαζί με το εκκλησιαστικό του συμβούλιο  έχει φροντίσει υποδειγματικά το γύρω χώρο και το ναό.
 Οι φωτογραφίες προέρχονται από επίσκεψη των μελών των Κατηχητικών Σχολείων Κυψέλης.