Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Τα "Αιγινήτικα" στο λιμάνι του Πειραιά.

Φωτογραφία από το site PiraeasPiraeus.com

Μια φωτογραφία από το μακρινό 1976  στο λιμάνι  του Πειραιά με τα πλοία που αναχωρούν για Αίγινα. Είναι  το σημείο που πολλοί αποκαλούσαν τα "Αιγινήτικα" κι αυτόν τον τίτλο έχει η φωτογραφία στο site Pireas Piraeus όπου και δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.

Αξίζει να δούμε λίγο τα πλοία της γραμμής από δεξιά προς αριστερά......

Η πρύμη του κλειστού φέρρυ - μπωτ "Άγιος Διονύσιος" και αμέσως μετά μεγαλοπρεπής και ετοιμοπόλεμος ο "Πορτοκαλή Ήλιος", δίπλα κάτασπρο το νέο (σε σύγκριση με τα άλλα) 'Μυκήναι", ενώ δίπλα του δεμένα με σειρά  το "Καμέλια" το "Αύρα"  και διακρίνεται στα λευκά το " Αγιος Νεκτάριος" ( πρώην "Σπύρος" του Λάτση, πριν βαφτεί κίτρινο). Τέλος τα "Αιγινήτικα" συντροφεύουν δύο ξύλινα καΐκια για Σαλαμίνα.

Η φωτογραφία τραβηγμένη από άλλο πλοίο που μόλις έχει αναχωρήσει. Από τη φωτογραφία καταλαβαίνουμε πως είναι πολύ πρωί.  Το κτίριο του ΝΑΤ και ο πολλά  υποσχόμενος "πύργος του Πειραιά" να δεσπόζει στην παραλία. Τα υπόλοιπα  κτίρια της παραλίας άλλα έχουν γκρεμιστεί και στη θέση τους έχουν ανεγερθεί μεγάλες πολυκατοικίες (όπως το σημερινό κτίριο της Νομαρχίας), και άλλα τα βλέπουμε όπως και σήμερα.

Από τα πλοία της φωτογραφίας μόνο το "Μυκήναι" εξακολουθεί και  ταξιδεύει ως Cosmos  κάνοντας ημερήσιες κρουαζιέρες  στο Σαρωνικό.