Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ο Σταυρός και η "συμπερίληψη" της Μεγάλης Εβδομάδας. Σκέψεις πάνω στην ομιλία του πρωτοσυγκέλλου αρχιμ. Νεκτάριου Δαρδανού.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται στους πιστούς κάθε χρόνο που πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ποιόν Σταυρό θα πρέπει να επιλέξουμε από αυτούς  που ορθώνονται αριστερά  και δεξιά από το Χριστό.

Τον Σταυρό  της σκληρότητας και της απιστίας  του ενός ληστή ή το Σταυρό της  καταλλαγής, της  γνώσης του Θεού, της παραδοχής  ότι αυτός είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας. Ο δεύτερος  αυτός Σταυρός οδηγεί στην Ανάσταση.

Η  Ανάσταση είναι ο σκοπός του κάθε χριστιανού. Και ο Χριστός δέχεται τον κάθε ένα, ανεξάρτητα από τα έργα, τις αδυναμίες, τις συμπεριφορές, τα πάθη του. Αρκεί ο λόγος μετανοίας,  όπως αυτός  του ληστή τότε.

Σε εποχές που προβάλλεται κατά κόρον η έννοια της «συμπερίληψης» της αποδοχής του άλλου, και της κατάργησης  των διακρίσεων, ο  Χριστός έχει εδώ και αιώνες καταργήσει τις διακρίσεις αποδεχόμενος πρόσωπα που ήταν απόβλητα στη στενή ηθικιστική και συντηρητική κοινωνία.

Αυτές οι σκέψεις θεωρούμε ότι ήταν το επίκεντρο του χθεσινού διδακτικού κηρύγματος του πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας αρχιμ. Νεκτάριου Δαρδανού, στη διάρκεια  του Κατανυκτικού Εσπερινού που τελέστηκε  στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Στεριανού. Η ομιλία είχε πυκνές αναφορές  στα θέματα που προβάλει κάθε Κυριακή η Εκκλησία  στα πλαίσια  της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και πικρές διαπιστώσεις  για τα προβλήματα και τις οδυνηρές καταστάσεις που βιώνει η ανθρωπότητα σήμερα.

Σκέψεις που οδηγούν σε πνευματικό προβληματισμό και γόνιμη ανατροφοδότηση στα πρόθυρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της μεγάλης εορτής της Αναστάσεως.