Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Το ταπεινό γαϊδουράκι στη διακονία του Ιησού.

Μια νέα και εξαιρετική αγιογραφία από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπετσών δια χειρός  κ. Σταύρου Τσακίδη, όπως δημοσίευσε στη σελίδα  του στο face book ο αρχιμ. Γρηγόριος Νανακούδης, τροφοδότησε τη σκέψη μας σχετικά με το αγαθό τετράποδο που το συναντάμε σε πολλές στιγμές  της επίγειας ζωής του Ιησού.
Στη σημερινή εικόνα  της Βαϊοφόρου δεσπόζει στο κέντρο το άκακο γαϊδουράκι το οποίο μεταφέρει τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα.

Είναι μια από τις πολλές φορές που το ζώο αυτό βρίσκεται  στην υπηρεσία του Μεσσία. Ας θυμηθούμε κάποιες στιγμές.

  • Λίγο πριν τη Γέννηση  του Θεανθρώπου η Μαρία με τον Ιωσήφ έρχονται για να απογραφούν στην Βηθλεέμ. Η Μαρία είναι έγκυος, η γέννηση πλησιάζει και ο Ιωσήφ την μεταφέρει πάνω σε ένα γαϊδουράκι.
  • Στο σπήλαιο το γαϊδουράκι μαζί με το βόδι θερμαίνουν το νεογέννητο Ιησού.
  • Στη φυγή στην Αίγυπτο ο Ιωσήφ μεταφέρει την Παναγία και το βρέφος πάνω σε αυτό το ζώο.
  • Στην είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ ο Ιησούς στέλνει τους μαθητές  του να βρουν αυτό το ζώο για να τον μεταφέρει στην Αγία Πόλη.
Πραγματικά είναι εντυπωσιακό πως αυτό το ζώο υπηρετεί το Θεάνθρωπο και απεικονίζεται σε πολλές εικόνες στις μεγάλες Δεσποτικές εορτές.

Ένα ζώο άκακο, αγαθό  και πολύ εργατικό που υπηρετεί αγόγγυστα τον άνθρωπο, ενώ κάποιοι πόσες φορές του συμπεριφέρονται άσχημα , το κακοποιούν ή χρησιμοποιούν την εικόνα του για να κοροϊδέψουν και να υποτιμήσουν τον συνάνθρωπο τους!