Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Στη μυθική Λίμνη Στυμφαλία και το Μουσείο Περιβάλλοντος μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

Είναι πολύ λυπηρό να αντικρίζεις  τη μυθική λίμνη από  τους σχετικούς μύθους του Ηρακλή, χωρίς νερό. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ!!!

Τριάντα μαθητές και μαθήτριες, μέλη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, επισκέφθηκαν στα πλαίσια  τριήμερης εκδρομής τη λίμνη Στυμφαλία και το Μουσείο Περιβάλλοντος του  Πολιτιστικού Ιδρύματος τουΟμίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Το Μουσείο είναι καινούργιο και βρίσκεται στα όρια των νομών Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας σε υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Αρχιτεκτονικά είναι πολύ εντυπωσιακό και σύγχρονο ενώ ο σχεδιασμός  του έχει αποτυπωθεί και επαινεθεί από πολλές δημοσιεύσεις σε περιοδικά.

Τα εκθέματα του Μουσείου χωρίζονται σε  ενότητες όπως: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με αναφορές στα πετρώματα, στην πανίδα και χλωρίδα , ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΏΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία.
Οι εικόνες από τη λίμνη μοναδικές με τα ασυνήθιστα χρώματα που δημιουργεί η βλάστηση και το λιγοστό πλέον νερό. Στο καινούργιο Μουσείο αποτυπώνεται η γεωγραφία, η ιστορία της περιοχής, οι χρήσεις, τα παλαιά επαγγέλματα  των κατοίκων που ψάρευαν, όργωναν, καλλιεργούσαν γύρω από τη λίμνη, τα εργαλεία  της δουλειάς, τα πετρώματα, ακόμα και ψάρια της λίμνης μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο.

Μια βάρκα πάνω από το ενυδρείο αναπαριστά τον τρόπο ψαρέματος  στη λίμνη, ενώ τα εργαλεία από τα μελίσσια, οι στολές, τα μελίσσια και τα γεωργικά εργαλεία δίνουν την εικόνα μιας ζωντανής και οικονομικά ανθηρής περιοχής.
Η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA  2000 των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών της Ευρώπης.