Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Οι διακοπές στην Αίγινα της δεκαετίας του '50

    Οι καλαιρινές διακοπές έχουν ξεκινήσει για πολλούς από εμάς. Οι παραθεριστικές κατοικίες του νησιού απέκτησαν και πάλι ζωή. Οι παραλίες γεμάτες και τα βράδια η γνωστή περατζάδα στο λιμάνι. Μοναδική βόλτα που καλά κρατεί εδώ και δεκαετίες.
 
   Εμείς ας υποδεχτούμε τις διακοπές κάποιες σπάνιες από την εμβληματική ταινία του '50 "Διακοπές στην Αίγινα". Ασπρόμαυρη βεβαίως με τη δροσιά της νεαρής ηλικίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Ανδρέα Μπάρκουλη, που εδώ τους βλέπουμε φωτογραφημένους μέσα στο εκκλησάκι του Αη - Νικόλα στο λιμάνι της Αίγινας. Μια πολύ παλιά ταινία, με αφελές σενάριο θα έλεγε κανείς, που όμως  άγγιξε χιλιάδες θεατές και σήμερα ακόμα όταν προβάλεται από την τηλεόραση αιχμαλωτίζει πολλά μάτια.
 
 Κάτι η ομάδα  των καλών ηθοποιών που εξελίχθηκαν σε πρώτα ονόματα, κάτι η νοσταλγία, η αθωότητα και η φρεσκάδα, μα κυρίως η πανέμορφη φωτογραφία της παραλίας , των στενών δρόμων, των παλαιών πλοίων, των ακρογιαλιών της Αίγινας. 
    Μια ταινία που γυρίστηκε Σεπτέμβριο όταν οι παραθεριστές είχαν φύγει και γι' αυτό επιστρατεύτηκαν πολλοί ντόπιοι νέοι και νέες εκείνης της εποχής, όπως αναφέρει στο βιβλίο της "ΑΙΓΙΝΑ" η κ. Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού. 
Αξίζει κανείς να δει αυτή την ταινία για να καταλάβει πόσο όμορφη ήταν η Αίγινα και πόσο έχει αλλοιωθεί η εικόνα της μετά από 60 χρόνια. Για όσους λοιπόν επιμένουν να κάνουν ακόμα "Διακοπές στην Αίγινα" τους αφιερώνουμε αυτές τις φωτογραφίες που είναι γεμάτες από το μπρίο της Αλέκας Στρατηγού και  την αρχοντιά  του Λάμπρου Κωσταντάρα.
         Καλό καλοκαίρι.