Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα


Επίσημη πρώτη για το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, το οποίο μετά από 22 χρόνια λειτουργίας βρήκε νέα στέγη, δίπλα στην Πύλη του Ναυστάθμου στο Πέραμα.
Τα εγκαίνια του μουσειακού χώρου θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014, στις 19:30 και θα τα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην τελετή των εγκαινίων έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να παραβρεθούν προσωπικότητες της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και φυσικά η τοπική κοινωνία του Δήμου Περάματος.
Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, είναι αστικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, που λειτουργεί από το 1992.
Από τους ιδρυτές του Μουσείου ήταν οι εφοπλιστικές οικογένειες Τυπάλδου και Ποταμιάνου (ο Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν Πρόεδρος του Μουσείου για αρκετά χρόνια).
Το Μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά μουσεία της χώρας, με χιλιάδες εκθέματα. Το Μουσείο δεν έχει επιχορηγηθεί, ούτε τακτικά ούτε έκτακτα από κανένα Υπουργείο. Συντηρείται και αναπτύσσεται από ιδιωτικές χορηγίες. Το Μουσείο έχει πραγματοποιήσει επιστημονικά συνέδρια και δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και το έχουν επισκεφτεί χιλιάδες άνθρωποι και μαθητές.
Το Μουσείο τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε στην Πέτρινη Αποθήκη εντός του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ). Ωστόσο, ο πιο πρόσφατος σχεδιασμός του ΟΛΠ δεν συμπεριελάμβανε το Μουσείο στην Αποθήκη, με αποτέλεσμα το Μουσείο να αναγκαστεί να βρει νέα στέγη. Η στέγη βρέθηκε στο Πέραμα, με την εξαιρετική βοήθεια του Δημάρχου του κ. Παντελή Ζουμπούλη, το οποίο υλοποιούσε τα τελευταία χρόνια ένα κοινοτικό πρόγραμμα (URBAN) κατασκευής ναυτικού μουσειακού χώρου σε παραχωρημένο χώρο, κατά ένα μέρος, από το Πολεμικό Ναυτικό.
Ωστόσο, ο Δήμος Περάματος, δεν μπορούσε αντικειμενικά να δημιουργήσει εκ του μηδενός και να λειτουργήσει από μόνος του τον μουσειακό χώρο και έτσι ήρθε σε συμφωνία (με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου) με το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, ώστε από κοινού να λειτουργήσουν ένα σύγχρονο ναυτικό Μουσείο στο Πέραμα.
Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου και μετά την μετακόμιση του Μουσείου, ο χώρος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες.
Η λειτουργία του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή καθώς για πρώτη φορά το Πέραμα και γενικά όλη η υποβαθμισμένη περιοχή της λεγόμενης Β” Πειραιά αποκτά (και μάλιστα τέτοιου μεγέθους) Μουσείο, και σε επίπεδο κτηρίου και σε επίπεδο Πολιτιστικού Οργανισμού. Τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής έχουν πλέον δίπλα τους ένα ουσιαστικό χώρο διατήρησης, προβολής και δημιουργίας πολιτισμού και ιστορίας.
Επίσης, το Πέραμα είναι μακράν από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, με τεράστια πραγματικά προβλήματα ανεργίας και ανέχειας. Η λειτουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού φορέα, όπως είναι το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την εικόνα της πόλης και θα προσελκύσει επισκέπτες από άλλες περιοχές, δίνοντας μια ανάσα ζωής, σε τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και του εμπορίου του Περάματος.
Το Μουσείο ευελπιστεί ότι τόσο η κοινωνία του Περάματος όσο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της Πολιτείας θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, η οποία πραγματοποιείται σε πολύ δύσκολους καιρούς για την χώρα.
   από το site: Nautilia.gr