Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Τελευταίο τριήμερο για την έκθεση κειμηλίων στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης


  ένα εγκώμιο στην παλαιά Αίγινα
     Τελευταίο τριήμερο λειτουργίας της έκθεσης κειμηλίων της οικογένειας Δημητρίου και Παναγιώτας Γελαδάκη από τον Ασώματο της Αίγινας. Συγκεκριμμένα σήμερα Παρασκευή 12 - αύριο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου και ώρες 19.00 μ. μ. - 21.00 μ. μ.
        Την έκθεση ήδη έχουν επισκεφθεί πάνω από 200 επισκέπτες και έχουν θαυμάσει την παλιά Αιγινήτικη καθημερινή  χειροποίητη φορεσιά  και τα μικρά αντικείμενα που εκτίθενται.
    Η σημερινή έκθεση είναι επανάληψη σε μικρότερο βαθμό της παλαιότερης που είχε πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2005 και ήταν η πρώτη έκθεση που είχε οργανωθεί από το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης στο χώρο του. 

  Σήμερα από τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα εκθέματα, η έκθεση εστιάζει στον ρουχισμό της οικογένειας, στα χειροποίητα φορέματα, εσώρουχα, στο νυφικό, στα σκεπάσματα, στις κουβέρτες, στα μαξιλάρια αλλά και στις κουρελούδες. Πλαισιώνονται από μικρά και μεγάλα αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης, καθώς και από φωτογραφίες της οικογένειας.
   Σε ειδικό σημείο παραουσιάζονται η αφίσσα και τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων από την παλαιότερη έκθεση.
   
    Μπορεί από το 2005 μέχρι σήμερα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης να έχουν παρουσιασθεί πολλές εκθέσεις παρόμοιου και ανάλογου περιεχομένου όπως των  Αγροτικών εργαλείων, του 'Κυψελιώτικου σπιτιού", παλαιών φωτογραφιών  από τη ζωή της Κυψέλης ή τα τελευταία χρόνια οι εκθέσεις με φωτογραφίες παλαιών πλοίων, της πόλης της Αίγινας  και των Αιγινήτικων κανατιών, όμως η νοσταλγία για εκείνη την πρώτη έκθεση ήταν μεγάλη, όπως μεγάλο παρέμενε και το ενδιαφέρον πολλών φίλων να δουν την έκθεση εκείνη.
    Με  τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη του κ. Αντώνη Κατσούλη και της κ. Γιούλας Παυλινέρη που στην ιδιοκτησία τους έχουν ένα μέρος από τα κειμήλια της οικογένειας Γελαδάκη, παρουσιάζουμε σήμερα αυτήν την έκθεση με σκοπό να τη δουν όσοι αγαπούν την παλαιά Αίγινα, τον πλούτο της λαογραφίας και του τοπικού πολιτισμού μας.
   Ένα εγκώμιο στην παλαιά Αίγινα. Ένα ταξίδι στο χρόνο, μια γεύση από τα περασμένα της Αίγινας, την εικόνα μιας ζωής με ποιότητα, φινέτσα, αρχοντιά, ευγένεια, ομορφιά και ζεστές ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις.