Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος στην Κυψέλη

   "Βρισκόμουν στο αεροδρόμιο της Βοστώνης και μέχρι να έρθει η ώρα της επιβίβασης στο αεροπλάνο, κοιτούσα σε έναν χάρτη, που ακριβώς είναι η Κορέα. Είπα τότε σε έναν φίλο που με συνόδευε: Εγώ θα πάω τόσο μακρυά; Και τότε εκείνος γύρισε και μου είπε: Μάλλον δεν θα γυρίσεις πίσω" Αυτή η φράση έχει καρφωθεί στο μυαλό μου. Πραγματικά δεν γύρισα πίσω. Έμεινα εκεί".
   Μια από τις πολλές εμπειρίες όπως αυτή αλλά και εντυπώσεις από την Ορθόδοξη Κορέα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι  βρέθηκαν την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης και συναναστράφηκαν και συνομίλησαν με τον παλαιό συμμαθητή, συγχωριανό και φίλο από τα παλιά Αριστοτέλη και νυν Μητροπολίτη Κορέας και έξαρχο Ιαπωνίας κ. κ. Αμρόσιο. Κατάμεστη η αίθουσα, οι ερωτήσεις πολλές  για τη ζωή της Εκκλησίας  της Κορέας, για την παρουσία  της Ελλάδας στην μακρυνή Ανατολή, για τις συνθήκες ζωής, για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Μεγάλο το ενδιαφέρον και πρόθυμα και ευγενέστατα ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος απαντούσε και έδινε ακόμα περισσότερες εξηγήσεις.
   Ακολούθως ξεναγήθηκε στην έκθεση οικογενειακών κειμηλίων που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, καθώς και στη Βιβλιοθήκη  του αείμνηστου Σπύρου Αλεξίου.
    Το πρωί της Κυριακής ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος λειτούργησε στον ενοριακό ναό της Κυψέλης και τέλεσε το μνημόσυνο της μητέρας του Ξανθούλας  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι μηνών από το θάνατό της. Συλλειτούργησαν ο π. Νεκτάριος Κουκούλης και ο διάκονος π. Νεκτάριος Δαρδανός. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης ακολούθησε σύντομη ομιλία του και απάντησε σε πολλά ερωτήματα - όπως αναφέραμε - ακροατών του.
   Όμορφες και σπάνιες ομολογουμένως αυτές οι στιγμές, γεμάτες από σεμνότητα, απλότητα, ανεπιτήδευτη ιεροπρέπεια συνοδευόμενη από την αύρα του Πατριαρχείου.