Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ο μικρός ήρωας του Φεστιβάλ Φιστικιού.


     Το 6ο Φεστιβάλ Φιστικιού , μέσω της τελετής έναρξης φέρνει στο νου μας ένα παιδί, έναν μικρό ήρωα  του φιστικιού. Έναν μικροπωλητή ο οποίος πούλαγε φιστίκι στους επιβάτες των πλοίων, πήγαινε στα νησιά του Σαρωνικού και έφτανε μέχρι τον Πειραιά και την Αθήνα για να πουλήσει το εμπόρευμά του. Κρατώντας το  καλάθι του  που ήταν γεμάτο με μασούρια φιστίκια τυλιγμένα σε σελοφάν και φορώντας άσπρο σακάκι μπαινόβγαινε σε ταβέρνες, καφενεία και ουρές επιβατών πουλώντας την  πραμάτεια του
    Ο μικρός Τάσος Μπόγρης (Ταλιούρης το οικογενειακό παρατσούκλι)  έκανε γνωστό τον καρπό της φιστικιάς σε μια εποχή που το φιστίκι δεν είχε αποκτήσει ακόμα  τη δεσπόζουσα θέση του ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς.  Και όποιος τολμούσε να ρίξει στο καλαθάκι του κέρματα χωρίς να αγοράσει φιστίκια,  του έλεγε με έντονη φωνή: "Εγώ είμαι έμπορος ξηρών καρπών, κύριε. Δεν επαιτώ" και έφευγε.
    Ο μικρός Τάσος είναι συγχρόνως ο μικρός ήρωας του φιστικού. Η ζωή του διακόπηκε απότομα στις 14 Δεκεμβρίου του 1964, όταν ένα αυτοκίνητο τον κτύπησε έξω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού ενώ εκείνος διαλαλούσε το εμπόρευμά του. Ήταν μόλις 14 χρονών.
   Στον μικρό Τάσο είναι αφιερωμένο το θεατρικό δρώμενο με το οποίο θα ξεκινήσει η τελετή έναρξης του 6ου Φεστιβάλ Φιστικιού. Παράλληλα μέσα από  το κείμενο γίνεται αναφορά  στη Αίγινα της δεκαετίας του ’60 , στις συνήθειες, τις συνθήκες ζωής  και στις ασχολίες των κατοίκων  του νησιού την εποχή εκείνη. Το δρώμενο κινείται στο χώρο της μυθοπλασίας ώσπου συναντά τη μορφή του μικρού Τάσου.
Συμμετέχουν: 
Βατικιώτης Λευτέρης
Πάσχα Στέλλα
Μπόγρης Νεκτάριος
Καρβούνης Νικόλας
Δημητρόπουλος Αλέκος
Θωμάς Ηλίας
Μεθενίτη Νεκταρία
Λαδά Μαριάνθη
Χλέτσου Ναταλία
Μαρίνη Μιχαέλα
Νταμουράκη Χαρά.
Αξιώτη Έφη
Μπήτρου Αντωνία
Αφηγήτρια: η κ. Σταυρίδου Μαίρη
Κείμενο:  Γιώργος Μπήτρος

Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα  των:
Συλλόγου Γυναικών Αίγινας
Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας ο «Καποδίστριας»
Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης
Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέως
Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ασωμάτου κ΄ Κοντού.
Η ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων της  Μουσικής Σχολής  "Άγιος Νεκτάριος" υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρεάδη Θανάση.

Πληροφορίες και φωτογραφίες μας παραχώρησε η κ. Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου. Σχετικά: εφημερίδα "Η Μάχη της Αίγινας" τεύχος 404 , της 1- 11 - 2010.