Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο Ηφαίστειο των Μεθάνων.

  Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας  που συμμετείχαν χθες Τετάρτη 20 Απριλίου στη μονοήμερη εκδρομή του σχολείου στη χερσόνησο των Μεθάνων. Η εκδρομή είχε καθαρά εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα  και περιελάμβανε ανάβαση  στο Ηφαίστειο των Μεθάνων στην περιοχή της Καμένης Χώρας.
   Η περιοχή είναι πλέον γνωστή στους παλαιότερους (καθηγητές) γιατί τη σχολική χρονιά 2003 -04 η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου είχε ασχοληθεί με το θέμα: "Τα ηφαίστεια του Αργοσαρωνικού". Η φετινή επίσκεψη στο Ηφαίστειο  είναι η τέταρτη που πραγματοποιείται  μέσα στα τελευταία  χρόνια.

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από την εργασία  του σχολείου:

"Η χερσόνησος των Μεθάνων είναι από την αρχαιότητα γνωστή για τις θερμοπηγές της, που αναβλύζουν κατά μήκος της Ν.Α. ακτής της και για το ηφαίστειό της, που για τελευταία  φορά εξερράγη το 273 π.Χ. Από τα υλικά που βγήκαν στην επιφάνεια κατά  την έκρηξη εκείνη του ηφαιστείου, σχηματίστηκε ο ηφαιστειακός κώνος της  Καμμένης, στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, κοντά στον οικισμό Καμμένη Χώρα μ ευψόμετρο 417 μ. Ο κρατήρας του ηφαιστείου έχει διάμετρο 150 μ.
   Το ηφαίστειο των Μεθάνων αν και  είναι ενεργό, θεωρείται το πιό ήρεμο. Ίσα - ίσα δηλαδή που κουνήθηκε γαι να μας δείξει ότι υπάρχει. Όχι βέβαια τώρα πρόσφατα, αλλά τον 3ο αιώνα π.Χ. Εκείνη την εποχή και πιό συγκεκριμμένα γύρω στο 250 π.Χ. υπήρξε μια ήπια δραστηριότητα που σίγουρα θα πρόσφερε μαγευτικό θεάμα σε όσους βρέθηκαν κοντά. Δεν είναι λίγο πράγμα να βλέπεις ξαφνικά να δημιουργείται από το πουθενά ένα ολόκληρο βουνό, Από την έκρηξη αυτή που ήταν νότια, σχηματίστηκε ένας θόλος 1,3 χιλιομέτρου, μέσα από τον οποίο βγήκαν καπνός και λάβα.
  Έτσι δημιουργήθηκε το "καμμένο βουνό"  στα βορειοδυτικά  της χερσον΄σηου. Το ηφαίστειο  των Μεθάνων χαρακτηρίζεται ως ενεργό εδώ και 900.000 χρόνια. Στη χερσόνησο των Μεθάνων έχουν καταγραφεί 30 κρατήρες. Ο Οβίδιος στα κείμενά  του καταγράφει την ύπαρξη του Ηφαιστείου.
   Τέλος  το υλικό που έβγαινε από τον κρατήρα της Καμμένης Χώρας είναι κεροστιλβικός υπερσθενικός ανδεσίτης και παρουσιάζει μορφή ρυακιού από την κορυφή του κώνου μέχρι την παρακείμενη θάλασσα. Το υλικό αυτό είναι ασβεστοαλκαλιούχο με 60% περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου".