Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Στο Αγκίστρι για το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής


  


Φωτογραφίες από το fb της  κ. Μαρίας Γκίκα.

Ο συννεφιασμένος ουρανός και ο ελαφρύς δυτικός κυμματισμός δεν εμπόδισε εκατοντάδες Αιγινήτες να ταξιδέψουν σήμερα μέχρι το Αγκίστρι για το μεγάλο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Μεγαλοχώρι Αγκιστρίου.
    Ένα από τα μεγαλύτερα και παραδοσιακότερα θρησκευτικά πανηγύρια του Σαρωνικού και μια κλασσική μετα- Πασχαλινή  απόδραση - ευκαιρία για τους Αιγινήτες κάθε γενιάς η σημερινή μετάβαση στο Αγκίστρι.
   Μια μετάβαση που συνεχίζεται όλη  την ημέρα και οι τελευταίοι επισκέπτες επιστρέφουν αργά το απόγευμα στην Αίγινα αφού έχουν κατέβει και  οι τελευταίες σούβλες από τις ταβέρνες.
    Το πλοίο "Αγκίστρι Εξπρές" σημαιοστολισμένο και φρεσκοβαμμένοι με συχνά και συνεχή δρομολόγια κατόρθωσε να καλύψει  τη μεγάλη κίνηση της ημέρας. 
  Το φιλόξενο λιμάνι, οι καθαροί δρόμοι τα πρώτα χαμόγελα και τα καλωσορίσματα των ντόπιων είναι η πρώτη εικόνα, η πρώτη αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν τόπο, σε ένα νησί που οι άνθρωποι το αγαπούν και το προσέχουν. Το λιθόστρωτο, οι φρεσκοασβεστωμένες αυλές, οι  ευωδιές από τους ολάνθιστους κήπους γαι άλλη μια φορά υποδέχτηκαν  τους επισκέπτες προσκυνητές..
    Μετά από λίγα μέτρα ξεπροβάλει ο τρούλος της εκκλησιάς που δεσπόζει σε όλο τον οικισμό και στην κυριολεξία είναι πνιγμένος από τα άσπρα παλιά παραδοσιακά σπίτια  του οικισμού.  Ο ομώνυμος ναός βρίσκεται στο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού το Μεγαλοχώρι και είναι αφιερωμένος στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Εορτάζει καθε χρόνο την Παρασκευή μετά το Πάσχα, της Διακαινησίμου Εβδομάδος. Πλήθη πιστών συρρέουν στη χάρη της, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των Αιγινητών που διαπλέει μέχρι το Αγκίστρι για να πάρει μέρος στο πανηγύρι.
  
   Ο αρχιμανδρίτης π. Ελευθέριος Κουμασίδης, ακούραστος εφημέριος σε ρόλο  φιλόξενου οικοδεσπότη μ ετη βοήθεια των επιτρόπων και των συνεργατών του είχε από μέρες προετοιμάσει το ναό  που ήταν και πάλι με μεράκι και γούστο στολισμένος με φρέσκα λουλούδια και σημαιάκια. Φέτος οι γλυκόλαλες ηλεκτρικές πλέον καμπάνες του ναού σήμαναν γλυκά  για το μεγάλο πανηγύρι δίνοντας  τον τόνο της γιορτής σε όλους τους οικισμούς του νησιού.
   Χθές το απόγευμα τελέσθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής με πολλούς ιερείς από την Αίγινα. Το θείο λόγο κήρυξε ο  παν. αρχιμανδρίτης π. Σάββας Ζέρβας Στον εσπερινό συμμετείχαν οι ιερείς: π. Φανούριος Μακαρατζής, π. Νεκτάριος Κουκούλης π. Βασίλειος Κυριακάκος, π. Κων. Σελλάς π. Αναστάσιος Παπαγεωργίου.και ο διάκονος π. Στυλιανός Κουτσούκος.
   Ανήμερα της εορτής λειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π.Δαμασκηνός Μούρτζης,  π. Φανούριος Μακαρατζής ο π.Νεκτάριος Κουκούλης και ο π. Αναστάσιος Παπαγεωργίου. Το θείο λόγο εκφώνησε ο π. Νεκτάριος Κουκούλης
  Παρόντες ο βουλευτής κ. Κατσαφάδος, ο Δήμαρχος Αγκιστρίου κ. Αθανασίου Ι. ο αντιδήμαρχος κ. Τζάνος Ν.. η Δημοτική  Σύμβουλος κ. Άρτεμις Λαβούτα , οι φορείς και οι αρχές του νησιού.

 Λίγα στοιχεία για το ιστορικό  του ναού:

 Ο ναός κτίστηκε από τον κόπο και το μόχθο των Αγκιστριωτών το 1885 και παραμένει μέχρι σήμερα το στολίδι του νησιού. Γύρω η μικρή πλατεία, το μικρό μνημείο, τα δέντρα και τα μικρά μαγαζιά συνθέτουν μια γνήσια νησιώτικη πλατεία, στην οποία τη κεντρική θέση ή μάλλον το κέντρο της ζωής αποτελεί ο ναός. Όλα ξεκινούν από εδώ και όλα εδώ καταλήγουν.
  Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές το 1992 όταν πυρκαγιά κατέκαψε το  ξύλινο γυναικωνίτη. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία να ανακαινισθεί ο ναός και να  αναδειχθεί η αρχιτεκτονική αξία του καθώς και να συντηρηθούν οι όμορφες αγιογραφίες του. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το κτίσμα είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο και είναι οικοδομημένη από πωρόλιθο. Οι αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του είναι ναζαρινής νοοτροπίας και έχουν φιλοτεχνηθεί από τους  αγιογράφους  Ανδριανό και Βασίλη Σταματιάδη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, στην οποία εκκλησιαστικά ανήκει το Αγκίστρι, κατά την περίοδο 2005 -06 έγιναν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του εσωτερικού του ναού και των φορητών εικόνων από το συντηρητή κ. Ηλία Παπαγεωργίου.
    Σήμερα ο ναός βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Στο εξωτερικό του έχει αποκαλυφθεί η πέτρα, ενώ έχουν σημειωθεί αρκετές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης από τον ακάματο εφημέριο του Αγκιστρίου τον αρχιμανδρίτη π. Ελευθέριο Κουμασίδη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει δεκατέσσερα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και διακονίας στο νησί. Χάρη στις δικές του προσπάθειες ολοκληρώθηκε ένα έργο της τάξεως των 102.000 ευρώ, ποσό το οποίο προήλθε από το κεράκι και το υστέρημα των ευλαβών κατοίκων του νησιού.