Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ο πλούσιος κόσμος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας - Γουλανδρή.

  Οι μαθητές  της Β΄ τάξης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας - Γουλανδρή στα πλαίσια  του μαθήματος της Βιολογίας. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από  τον πλούτο των εκθεμάτων, την οργάνωση του Μουσείου αλλά  και την λεπτομερή και εμπεριστατωμένη ξενάγηση.
  Στις αίθουσες συναντά ο επισκέπτης όλα  τα είδη των ζώων που έχουν ζήσει στον πλανήτη, ιδιαίτερα στον ελλαδικό χώρο  και στη Μεσόγειο. Απολιθώματα ζώων και άλλων οργανισμών, ζώα ταριχευμένα στο φυσικό τους μέγεθος, θηλαστικά, ερπετά, έντομα, πετρώματα, κοχύλια και είδη από το θαλάσσιο κόσμο.
 Μια σπουδή στο μεγαλείο  της φύσης μέσα από τις προθήκες και τα εκθέματα ενός Μουσείου που καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες μαθητές. Το Μουσείο που ιδρύθηκε τη δεκαετία  του '60 έχει εμπλουτιστεί με νέα εκθέματα και ενότητες. Βρίσκεται στην Κηφισιά και αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για κάθε ηλικία.
 Η ταυτότητα του Μουσείου:
Το Μουσείο Γουλανδρή ήταν το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1964, και το πρώτο που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Το Μ.Γ.Φ.Ι. βρίσκεται στην Κηφισιά, 14,5 χιλιόμετρα Β.Α. της Αθήνας. Στεγάζεται σε ένα κομψό νεοκλασικό κτίριο του περασμένου αιώνα (1875). Διαμορφώθηκε και επεκτάθηκε κατά τα χρόνια λειτουργίας του, ώστε να αποτελέσει κατάλληλο χώρο για τις μουσειακές ανάγκες - επιστημονικές και εκπαιδευτικές - του Ιδρύματος.
Το 1991 το Μουσείο ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) στην Θεσσαλονίκη με την συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης ΧΙ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην αναχαίτιση και αναστροφή της απώλειας των φυσικών οικοτόπων της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.
Το 1999, εν όψει της νέας χιλιετίας και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προχώρησε στην δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ, με την συμβολή της Ε.Ε. και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως το μουσείο του μέλλοντος, ως κέντρο πρωτοποριακό επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης, χαράσσοντας μια νέα περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς.