Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

O Στάθης Ψάλτης στην ταινία "Νίκος Καζαντζάκης" του Γ.Σμαραγδή

   Πολλές  οι δημοσιεύσεις και τα σχόλια  στον ηλεκτρονικό  τύπο  για την παρουσία του Στάθη Ψάλτη στο σινεμά και στο θεάτρο. Ενός καλλιτέχνη που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τις ταινίες  της δεκαετίας  του '80 αλλά  και από τις επιθεωρήσεις  στις οποίες  πρωταγωνιστούσε στις Αθηναϊκές σκηνές και ιδιαίτερα στο παλιό Δελφινάριο  του Πειραιά  τα καλοκαίρια. Ο Ψάλτης που πρωτοείδαμε στον "Συμβολαιογράφο" της ΕΡΤ είχε και πολλά άλλα πρόσωπα, ενσάρκωσε ρόλους  πουτο πλατύ κοινό δεν απόλαυσε. Έπαιξε και το "Ημερολόγιο ενός  τρελού" ή στην "Θεοδώρα" της Μ.Ντενίση αλλά  και φέτος  το φθινόπωρο πρωταγωνίστησε σε έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο στο έργο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα"  του Σαίξπηρ  στο θέατρο "Πάνθεον", στο ρόλο  της παραμάνας σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

    Ο Στάθης Ψάλτης, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών, δεν πρόλαβε να δει στις κινηματογραφικές αίθουσες την νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, στην οποία πρωταγωνιστεί.
Πρόκειται για την ταινία, «Νίκος Καζαντζάκης» – μέρος της οποίας γυρίστηκε και στην Αίγινα- η οποία αναμένεται να βγει στις αίθουσες το προσεχές φθινόπωρο με τον αγαπημένο ηθοποιό να υποδύεται το ρόλο του ηγούμενου της Μονής Σινά.
   Σε πρόσφατη, μάλιστα, συνέντευξη του στην εφημερίδα, «Espresso» είχε μιλήσει για τον ρόλο αυτό ο Γιάννης Σμαραγδής λέγοντας ότι «ο Στάθης Ψάλτης απέδωσε τον ρόλο με σπαρακτικό τρόπο και με πρωτόγνωρη πνευματικότητα».
    Επίσης, είχε υποστηρίξει ότι η μεταμόρφωση του Ψάλτη ήταν τόσο επιτυχημένη, που τον έκανε αγνώριστο ακόμη και στους συνεργάτες του. «Οι άνθρωποι που δούλεψαν στα γυρίσματα δεν τον γνώριζαν και όταν περνούσε από μπροστά τους, νόμιζαν ότι ήταν ένας κανονικός ηγούμενος! Η γενειάδα δουλεύτηκε πολύ καιρό πριν πάνω στο πρόσωπο του Στάθη, ενώ για να μεταμορφωθεί και να αλλάξει εμφάνιση χρειάστηκαν περίπου έξι ώρες», είχε δηλώσει ο κ. Σμαραγδής.
Ο Στάθης Ψάλτης, που συμμετείχε αμισθί, συνεργάστηκε άψογα με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, ο οποίος ενσαρκώνει τον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη με τον σκηνοθέτη να υποστηρίζει: «Έδεσαν πάρα πολύ και όσοι έζησαν από κοντά το γύρισμά τους έχουν να λένε ότι επρόκειτο για μια μαγική στιγμή: δύο ηθοποιοί που έμοιαζαν γίγαντες».
Πηγές:  enikos.gr  και  saronicmagazine.gr