Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Ο "Απόλλωνας" τίμησε τον Άγιο Σώζοντα και την Πέρδικα.

   Φωτογραφίες του κ. Ζήση Συμεωνάκη από το Fb.

  Η μεγάλη ναυτική παράδοση των Ελλήνων καταδεικνύεται και από τη συμμετοχή των σκαφών και του πληρώματος τους στις μεγάλες εορτές, τα πανηγύρια και τα γεγονότα του τόπου και της ζωής μας. Με παρατεταμένα σφυρίγματα και χαιρετισμούς στα Θεοφάνεια, στην αλλαγή του έτους, στα χαρμόσυνα γεγονότα των λιμανιών που έχουν δέσει, στις υποδοχές υψηλών προσώπων.
   Αυτήν  την παράδοση θέλησε να κρατήσει σήμερα ο αιγινήτης πλοίαρχος του "Απόλλων Ελλάς" κ. Μακαρατζής, ο οποίος στην επιστροφή του πλοίου από Πόρο και Μέθανα προς Αίγινα το μεσημέρι, έκανε μια μικρή παράκαμψη από τη συνήθη ρότα και πέρασε με μειωμένη ταχύτητα από το στενό μεταξύ Μονής και Πέρδικας, χαιρετώντας με παρατεταμένα σφυρίγματα  τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σώζοντα και τους πανηγυριστές κατοίκους του χωριού, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το σεβασμό και την αγάπη του ιδίου και του πληρώματος του προς τον Άγιο και τους κατοίκους της Πέρδικας.


   Η όμορφη αυτή ναυτική συνήθεια απαντάται συχνά στα νησιά του Αιγαίου, όπως στη Σίφνο όταν εορτάζει η Ζωοδόχος Πηγή, στην Τήνο το Δεκαπενταύγουστο, στην Πάρο και αλλού. Δείχνει πόσο στενά είναι δεμένοι οι ναυτικοί μας με τους τόπους και τις εορτές τους. Πόσο τα πλοία είναι συνδεδεμένα με τους τόπους και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

   Μπράβο  στον άξιο κ. Μακαρατζή που κρατά  τις παραδόσεις  και αγαπά  το νησί του. Μας θύμισε παρόμοιες τέτοιες στιγμές όταν και πάλι τα μικρότερα φέρυ - μπωτ έκαναν το ίδιο κάποιες φορές ή όταν το "Αφαία" χαιρετούσε την Αγία Μαρίνα  στο Λεόντι τα πρωινά  της εορτής της στις 17 Ιουλίου.