Από τη φίλη κ. Βάσω Καλουδιώτη λάβαμε τον παραπάνω πίνακα του Σπύρου Βασιλείου.
Καθώς το καλοκαίρι οδεύει προς τη δύση του, τα χρώματα του Σπύρου Βασιλείου μας ξυπνούν μνήμες ελληνικού καλοκαιριού. Μιας εποχής που η ελληνική ύπαιθρος φορά τα γιορτινά της και συμμετέχει με ότι καλύτερο διαθέτει στο πανηγύρι των ανθρώπων.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο σπάνιος αυτός πίνακας είναι από μόνος του ένα μεγάλο μάθημα γεωγραφίας ή λαογραφίας για το ελληνικό καλοκαίρι. Κάθε σπιθαμή του, κάθε σημείο του ένα θέμα, ένα μάθημα. Θυμίζει έντονα εικόνες από τα παλιά αναγνωστικά ή τους χάρτες που βρίσκονταν μέσα στις αίθουσες των παλαιών Δημοτικών Σχολείων.
Αν μεγενθύνει κάποιος τον πίνακα θα δει πρώτα τις αγροτικές δουλειές της εποχής. Το θερισμό, το αλώνισμα, το άλεσμα στον ανεμόμυλο. ΄Ολες τις διαδοχικές φάσεις αυτών των εργασιών με τους ανθρώπους να εργάζονται ή να ζητούν λίγη δροσιά κάτω από τον ίσκιο του δέντρου και κρύο νερό από τα κανάτια. Διακρίνουμε το αλώνι, τον ανεμόμυλο, το πηγάδι. Σημεία καθημερινής ζωής λησμονημένα.
Βλέπουμε ανέμελους ανθρώπους να πορεύονται προς την ακροθαλασσιά, να στρώνουν πετσέτες στην άμμο, να κολυμπούν, να παίζουν, να ξαπλώνουν κάτω από τα δέντρα. Βαρκάκια να αρμενίζουν, μικροπωλητές και ένα ξύλινο κίτρινο περίπτερο. Ο κλασσικός παγωτατζής, ο αμαξάς, ο καροτσέρης, οι ψαράδες με τα δίχτυα ή με το καλάμι στα βράχια. Και στο βάθος η ελληνική σημαία να κυματίζει δίπλα στο φάρο.
Αυτός ο πίνακας τα έχει όλα. Ή μάλλον τα λέει όλα. Μιλά για τα καλοκαίρια που ζήσαμε, για τα καλοκαίρια που ονειρευτήκαμε. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να θυμηθούμε την αξία αυτών που είχαμε και που χάσαμε στο βωμό μιας κακόγουστης και ανερμάτιστης ανάπτυξης που έπνιξε τα όμορφα καλοκαίρια της πατρίδας μας.
Ευχαριστούμε την κ. Βάσω Καλουδιώτη για αυτό το καλοκαιρινό δώρο στις απαρχές του φθινοπώρου.