Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018

Η Αγία Τριάδα στο Βαθύ. Μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

     Μεγάλη η τιμή προς την Αγία Τριάδα στην Αίγινα αν κρίνουμε από το πλήθος των εκκλησιών που υπάρχουν. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος - Αγίου Νεκταρίου. Μη ξεχνάμε ότι ο Άγιος Νεκτάριος ίδρυσε το μοναστήρι και το αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα. Στο νησί  συναντάμε  ξωκλήσια στην περιοχή του Κοντού, στο Σφεντούρι ανατολικά του οικισμού, στο Μεσαγρό, στο Λιβάδι. Ωστόσο ο μεγαλύτερος εορτασμός είναι αυτός του ενοριακού ναού στο Βαθύ στη βόρεια πλευρά της Αίγινας.
   Οι παλαιότεροι Αιγινήτες ονόμαζαν την περιοχή  "Κοκκαλάκι". Σύμφωνα με την παράδοση "Βαθύ" ονόμαζαν  την  περιοχή  του λιμανιού. Με  τα χρόνια  οι ονομασίες άλλαξαν  και επεκράτησε η ονομασία "Σουβάλα"  για την παραλία και "Βαθύ"  για  το εσωτερικό μέρος  του οικισμού, (πληροφορίες από το βιβλίο  του Σοφ. Δημητρακόπουλου : "Χριστιανική Αίγινα") Όπως και να έχει  το θέμα, η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι  του χωριού αγαπούν ιδιαίτερα  τον τόπο τους  και αυτό το αποδεικνύουν κάθε φορά  που εορτάζει ο ενοριακός ναός  τους, ο οποίος σημειωτέον είναι από τους νεότερους στην Αίγινα.
   Για  την ιστορία  να αναφέρουμε ότι  ο ενοριακός ναός  ήταν  του Τιμίου Προδρόμου στο σημερινό κοιμητήριο. Λόγω των σεισμών του 1962 και των ζημιών που υπέτση, κρίθηκε ακατάλληλος με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν  οι ενέργειες  για την ανοικοδόμηση νέου ναού. Ο νέος ναός θεμελιώθηκε το 1964  και εγκαινιάστηκε αργότερα από  τον Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεο. Είναι σταυροειδής με τρούλο και εσωτερικά αγιογραφημένος. Στον περίβολο  διασώζεται  το μικρό ξωκλήσι  της Αγίας Τριάδος  και  το μνημείο των πεσόντων  ηρώων  του χωριού κατά  τον Γερμανοιταλικό πόλεμο.
 
  Το  ναΰδριο  της μικρής Αγίας Τριάδας  που στέκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο που διατρέχει  τον οικισμό, είναι σήμα κατατεθέν και σημείο  αναφοράς  της περιοχής. Απολαμβάνει την αγάπη και τη φροντίδα όλων, χάρη στην ομορφιά της, την απλότητα των γραμμών  της και  του μικρού μεγέθους της. Χαρακτηριστικότατο δείγμα  νησιώτικου ναού, λες και ξέφυγε από κάποιο νησί των Κυκλάδων, με τους ασβεστωμένους εξωτερικούς  τοίχους και τη θολωτή στέγη, κλέβει αμέσως και δικαιολογημένα  το βλέμμα, την προσοχή και τη συμπάθεια του περαστικού.
   Σήμερα  έχει ενταχθεί μέσα  στο προαύλιο του μεγάλου ενοριακού ναού και προστατεύεται από τις πέτρινες κατασκευές του κήπου, από κάποιους ίσως απρόσεκτους οδηγούς.
  Η γεμάτη νοσταλγία πανέμορφη φωτογραφία του βρέφους - τότε-  Νίκου Οικονόμου μπροστά  στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Βαθύ,

Από  την σελίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας αντιγράφουμε κάποια  χρήσιμα στοιχεία  για  την ιστορία  της ενορίας.
Ιστορικό
Το χωριό του Βαθέος τα παλαιότερα χρόνια είχε ως ενορία τον ναό του Τιμίου Προδρόμου που με τους σεισμούς του 1962 έπαθε μεγάλη καταστροφή και για μερικά χρόνια, μέχρι να επισκευαστεί, κρίθηκε ακατάλληλος να λειτουργεί. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να κτίσουν νέο ναό επ’ ονόματι της Αγίας Τριάδος, σε κεντρικότερο σημείο του χωριού σε οικόπεδο που δώρισαν οι:  Μαρία Γενίτσαρη, Γεωργία Σαρδή και Εργίνα Πολυδώρου. Ο ναός αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα εξαιτίας  της μικρής εκκλησίας  που  προϋπήρχε εκεί.
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος θεμελιώθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1964 και το 1973 έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία με ημιτελή ακόμα τον Ιερό Ναό. Οι εργασίες συνέχισαν  με προσωπική εργασία και προσφορές των κατοίκων του χωριού και στις 26 Αυγούστου του 1984 τελέστηκαν τα εγκαίνια  από τον Μητροπολίτη  Ύδρας κ.κ. Ιερόθεο. Τέλος στις 5 Απριλίου του 1995 με προεδρικό διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 75 Τ’Α /18- 04- 1995) η ενορία του Τιμίου Προδρόμου Βαθέος μετονομάσθηκε σε ενορία Αγίας Τριάδος. Σήμερα μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι  486 οικογένειες.
Εφημέριοι 
Οι εφημέριοι που διακόνησαν από παλαιά που λειτουργούσε ο πρώτος ενοριακός Ναός του Τιμίου Προδρόμου ήταν οι: Ιερομ.π.Ιερόθεος Πατάπης, π. Συμεών Καλαμαράς,
π. Νικόλαος Χρυσοχόος, π.Παναγιώτης Γιαννούλης και ο Ιερομ. π. Πέτρος Παπαδάκης μέχρι το 1973 περίπου. Από το 1973 έως το 1978 εξυπηρέτησαν τον Ιερό Ναό ως έκτακτοι οί Ιερείς: Ιερομ. π. Νικηφόρος Σύριος, π.Νικόλαος Σπυριδάκης, π. Ευάγγελος Θεοδώρου.
            Το 1987 ανέλαβε ως μόνιμος εφημέριος ο π. Νεκτάριος Κουκούλης μεχρί το 2000, από το 2000 έως το 2003 ο π. Εμμανουήλ Κουτσουράκης, και από το 2003  ο  π. Φώτιος Αποστολόπουλος και τα  τελευταία χρόνια εφημέριος είναι ο αρχιμ. Δαμασκηνός Μούρτζης.