Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Cine «Καποδίστριας» (σήμερα: Δημοτικό Θέατρο Αίγινας)

  Μια από τις σπανιότατες εικόνες της Αίγινας έφερε  στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του κ. Αναστάση Παπαδάκη που σήμερα  Σάββατο 26 Μαΐου  στις 20.30 θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης στα πλαίσια  της ομιλίας  του με θέμα: «Σχολικά κτίρια  της Αίγινας. Από το νεοκλασσικισμό στο μοντέρνο»
   Είναι η φωτογραφία του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας όταν λειτουργούσε ως κινηματογράφος με το όνομα «Καποδίστριας» τις δεκαετίες του 50 και  του 60. Η εικόνα προέρχεται από το Αρχείο Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι από κάποιο οικογενειακό άλμπουμ.
   Ελάχιστοι σήμερα θυμούνται αυτή την εικόνα του κτιρίου με τις κολώνες  και την υπερυψωμένη καμπίνα για τη μηχανή προβολής  του κινηματογράφου. Μια προσθήκη στο κτίριο που του αλλάζει εντελώς  τη μορφή και την αρχιτεκτονική του γραμμή και θυμίζει συνοικιακά σινεμά  της Αθήνας και  του Πειραιά  της εποχής εκείνης. Ασφαλώς οι δύο κολώνες προσθέτουν μια αίγλη στην είσοδο του κινηματογράφου κάτι  που δεν  προσέφερε  το ανταγωνιστικό «Αφαία» της Ζηνοβίας  που η είσοδος του ήταν πιο  ταπεινή.
   Ο  κ.  Γρηγόρης Μπέρδος θυμάται σχετικά: «Στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου επιχειρηματίας ήταν ο Χρήστος Αναστασιάδης. Είχε φτιάξει εξωτερικά από την είσοδο δύο κολόνες με καμπίνα επάνω για τη μηχανή προβολής. Αυτή η αίθουσα λειτούργησε μέχρι τον χειμώνα του 1966».
   Στη  φωτογραφία βλέπουμε  την παρακμή και  την εγκατάλειψη  του κτιρίου κάτι που μαρτυρεί πως καθυστέρησε  για πολλά χρόνια η κατεδάφιση της εισόδου. Στους τοίχους διακρίνονται αφίσες  του Κ.Κ.Ε. (άρα η κατεδάφισή του πρέπει να έγινε στα τέλη της δεκαετίας  του '70, μετά την αναγνώριση του κόμματος από την Κυβέρνηση Κ.Καραμανλή), λείπουν  επίσης τα τζάμια από τα παράθυρα και οι εξωτερικοί τοίχοι είναι σε άσχημη κατάσταση. Δίπλα διακρίνονται τα χαμηλά  κτίρια  που βρίσκονται πίσω από το ναό της Μητρόπολης και το καμπαναριό.
   Όταν  η είσοδος  του κινηματογράφου αφαιρέθηκε   το κτίριο  πήρε  τη σημερινή μορφή  που όλοι γνωρίζουμε.
   Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το πρόγραμμα  της παράστασης: "Ζηνοβία τι παίζει απόψε;"