Η τοιχογραφία πάνω από τη βορινή είσοδο του Ιερού Ναού του Αγίου Διονυσίου στην Παχεία Ράχη αποσπά την προσοχή μας για την απλότητα, την γενναιοδωρία των χρωμάτων αλλά και τη βαθιά θρησκευτικότητα του αγιογράφου της.
Έχοντας στη διάθεση του μια μεγάλη επιφάνεια τοίχου ιστορεί το γεγονός υποδειγματικά αποφεύγοντας καθετί το περιττό. Μια απλή εικόνα που εστιάζει στη γέννηση και μόνο σε αυτήν.
Με χαρακτηριστικά Ναΐφ ζωγραφικής, θα έλεγε κάποιος, ή λαϊκής τέχνης θα προσθέταμε, ο αγιογράφος τοποθετεί το θέμα του ακριβώς πάνω από την καμάρα της πόρτας. Απεικονίζει τα δύο πρόσωπα την Παναγία και τον Ιωσήφ γονατιστούς σε ένδειξη σεβασμού και το Θείο Βρέφος στο κέντρο έχοντας πάνω από τη φάτνη τον αστέρα. Οι βοσκοί προσκυνούν ταπεινά ενώ στο βάθος διακρίνονται οι τρεις μάγοι να έρχονται έφιπποι. Η φύση γύρω από το σπήλαιο με φτωχή βλάστηση και πολλά πρόβατα να βόσκουν αμέριμνα. Ένας έναστρος εκτυφλωτικά λαμπερός ουρανός φωτίζει το γεγονός και δηλώνει τη συμμετοχή όλης της κτίσης στη Γέννηση του Σωτήρα.
Είναι τέτοια η απλότητα της εικόνας που προκαλεί συγκίνηση και κατάνυξη παρά το γεγονός ότι δεν τηρεί τις γνωστές βυζαντινές φόρμες.
Η τεχνική αλλά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται θυμίζουν έντονα τις παραστάσεις του καθολικού της Ιεράς Μονής της Χρυσολεόντισσας. Εύκολα μπορεί να παρασυρθεί κάποιος και να συμπεράνει πως η εικόνα αυτή θυμίζει τις φάτνες της Δύσης. Οι επιρροές είναι εμφανείς.
Ο χρωματισμός, το ύφος οι μορφές είναι πλήρως εναρμονισμένες με το γενικότερο αγροτικό τοπίο της περιοχής και η αφόρμηση της έχει ως βάση την ενασχόληση των κατοίκων με την κτηνοτροφία.
Μετά τη συντήρηση που δέχθηκε ο ναός την προηγούμενη δεκαετία τα χρώματα εντυπωσιάζουν, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους και εκπέμπουν ηρεμία στην ψυχή μας.