Μέχρι πέρσι συγκρίναμε τις παλιές Τσικνοπέμπτες με τις σημερινές. Από εδώ και πέρα μέτρο σύγκρισης θα είναι η φετινή Τσικνοπέμπτη με τους περιορισμούς στην ομαδική "τσίκνα" και στο φαγοπότι.
Ας είναι ! Τουλάχιστον δεν πλήττουμε!!!
Χωρίς να έχει λοιπόν καμία σχέση η Τσικνοπέμπτη του σήμερα με την εποχή εκείνη που καθιερώθηκε. Οι παλαιοί που δεν έτρωγαν καθημερινά κρέας και νήστευαν στη Σαρακοστή που ακολουθούσε είχαν την ευκαιρία να "ξεδώσουν" αυτή τη μέρα τρώγοντας κρέας πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Μια άλλη εκδοχή θέλει ότι αυτή την εποχή έφτιαχναν τα καπνιστά κρέατα που μόλις είχαν σφάξει. Το κρέας για να το διατηρήσουν μέχρι το Πάσχα.
Ασφαλώς και δεν θα γνωρίζετε πως παλιά, πολύ παλιά οι νοικοκυρές αυτήν την ημέρα στην Αίγινα, εκτός από το λιγοστό κρέας αν υπήρχε.... σκάρωναν και μια πίτα από τσουκνίδες !!! οι οποίες ότι είχαν φυτρώσει και ήταν πολύ τρυφερές.
Χωρίς να έχει λοιπόν καμία σχέση η Τσικνοπέμπτη του σήμερα με την εποχή εκείνη που καθιερώθηκε. Οι παλαιοί που δεν έτρωγαν καθημερινά κρέας και νήστευαν στη Σαρακοστή που ακολουθούσε είχαν την ευκαιρία να "ξεδώσουν" αυτή τη μέρα τρώγοντας κρέας πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Μια άλλη εκδοχή θέλει ότι αυτή την εποχή έφτιαχναν τα καπνιστά κρέατα που μόλις είχαν σφάξει. Το κρέας για να το διατηρήσουν μέχρι το Πάσχα.
Ασφαλώς και δεν θα γνωρίζετε πως παλιά, πολύ παλιά οι νοικοκυρές αυτήν την ημέρα στην Αίγινα, εκτός από το λιγοστό κρέας αν υπήρχε.... σκάρωναν και μια πίτα από τσουκνίδες !!! οι οποίες ότι είχαν φυτρώσει και ήταν πολύ τρυφερές.
Αυτά σε εποχές δύσκολες που οι άνθρωποι ήταν αναγκεμένοι αλλά
έβρισκαν τρόπο να ξεγελούν τη φτώχεια να περνούν καλά και να γιορτάζουν
με τα ελάχιστα.....
Έτσι για να δούμε σήμερα τι έχουμε ζήσει ως λαός και πως έχουν
κατορθώσει να αντέξουν και να επιβιώσουν οι παλιότερες γενιές.