Για την ακρίβεια τα γνωστά μας περίπτερα κλείνουν φέτος έναν αιώνα και ένα χρόνο ζωής. Το πρώτο περίπτερο δημιουργήθηκε - στήθηκε και λειτούργησε το 1911. Είναι το πλέον γνωστό περίπτερο στην Ελλάδα. Είναι αυτό που κατάπιε ο μετροπόντικας στην οδό Πανεπιστημίου. Ο θεσμός του περιπτέρου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", είναι μοναδικός στον κόσμο. Δημιουργήθηκε προκειμένου να δοθεί απασχόληση σε πολλούς ανάπηρους και θύματα πολέμου, αλλά και για να έχει το κράτος τον έλεγχο του εμπορίου καπνού που του απέδιδε μεγάλα κέρδη.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 10.000 περίπτερα. 3.500 από αυτά βρίσκονται στην Αττική και 1300 στο Δήμο Αθηναίων.
Η ιστορία του περιπτέρου έχει αποτυπωθεί στον ελληνικό μαυρό- ασπρο κινηματογράφο. Χρέη περιπτερούχων έχουν εκτελέσει μεγάλη κωμικοί όπως ο Θανάσης Βέγγος και ο Νίκος Σταυρίδης, η Γεωργία Βασιλειάδου ο Νικήτας Πλατής.
Ας θυμηθούμε κάποιους τίτλους ταινιών που εξιστορούν τα παθήματα των περιπτερούχων όταν εκεί υπήρχε το μοναδικό τηλέφωνο της γειτονιάς και ο περιπτερούχος ήταν υποχρεωμένος να κάνει τον τελάλη αλλά να γίνεται και μάρτυρας πολλών συνομιλιών νόμιμων και.... παράνομων, όπως: "Η περιπτερού", "Η ωραία του κουρέα", "Τζίπ, περίπτερο κι αγάπη", "Ο μαγκούφης", "Πάρε κόσμε".
Η ζωή της παλιάς γειτονιάς της νεότερης Ελλάδας στις τέσσερις γωνίες ενός περιπτέρου.