Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Που είναι το Ιστορικό Αρχείο;

  Ένας από τους επισκέπτες  του εορταστικού τριημέρου για τον Ι. Καποδίστρια συμμετείχε με πολύ χαρά στη ξενάγηση που έγινε το πρωί του Σαββάτου στα Καποδιστριακά κτίρια. Η λαχτάρα του ήταν μεγάλη να διαβεί την πύλη του Ορφανοτροφείου στο οποίο στεγάστηκαν οι πρώτες δημόσιες υπηρεσίες του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, εκεί που βρήκαν κεραμίδι και ένα κομμάτι ψωμί τα 600 ορφανά των αγωνιστών της Επανάστασης. Η πύλη ήταν θεόκλειστη. Κανείς δεν είχε φροντίσει να αναζητήσει το κλειδί και να μπουν οι επισκέπτες έστω λίγα μέτρα μέσα στο κτίριο  ή στην ανακαινισμένη Εκκλησία του Σωτήρα. Αυτή ήταν η πρώτη απογοήτευση.
   Συνέχισε απτόητος όμως ελπίζοντας ότι θα επισκεφτεί το Κυβερνείο όπου μέσα σε αυτό στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο της Αίγινας. Ο ίδιος ως μελετητής και ερευνητής έχει επισκεφθεί τις ανάλογες υπηρεσίες της Ύδρας και των Σπετσών όπου έχει γίνει θαυμάσια, αξιέπαινη και αξιομίμητη εργασία. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Κυβερνείου φροντίζοντας μη πατήσει της αειθαλή κάπαρη που στολίζει τα σκαλιά, ανυπομονούσε να δει ράφια και ερμάρια γεμάτα βιβλία, τόμους, συλλογές, έγγραφα. Δρασκελίζοντας την είσοδο βρέθηκε μπροστά σε τοίχους καλοβαμμένους και διακοσμημένους με πολλά κάδρα. Φωτοτυπίες έργων μεγάλων ζωγράφων που απεικονίζουν μάχες από την Επανάσταση, προσωπογραφίες που είχε δει στα σχολικά βιβλία, γκραβούρες, σχέδια. Άρχισε να μπαίνει σε κάθε αίθουσα στη μπλε, στη μπορντώ στη σομόν.... διότι κάθε αίθουσα και άλλο χρώμα.... αλλά πουθενά το αρχείο.
 
 Έμεινε με την απορία. Και όταν βρεθήκαμε με ρώτησε:  "που βρίσκεται το αρχείο;" Προσπάθησα να τον πείσω ότι το αρχείο "δεν είναι για τα μάτια του κόσμου". ότι φυλάσσεται  στο υπόγειο. ότι δεν είναι επισκέψιμο ίσως επειδή δεν έχει ψηφιοποιηθεί και οργανωθεί κατάλληλα. Δεν ξέρω τι άλλη δικαιολογία βρήκα εκείνη τη στιγμή για να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα. Πάντως του είπα να είναι βέβαιος ότι το Αρχείο υπάρχει και βρίσκεται εκεί. Κάπου εκεί. Λίγο από κάτω, λίγο πιό μέσα. Πάντως κάπου εκεί.
   Το κράτος μας έχει φροντίσει να κάνει ότι μπορεί και έχει κρατήσει για μια δύκολη ώρα αυτά τα 125.000 ευρώ, όπως μας είπε ο ανεκδιήγητος την Παρασκευή το απόγευμα.