Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ανδρέας Κούκος. Ο βασικός ομιλητής των φετινών εορτασμών για την επέτειο της άφιξης του Ι. Καποδίστρια





    Είναι από τις λίγες φορές που επιχειρούμε ένα αφιέρωμα σε πρόσωπο. Κάνουμε μια εξαίρεση διότι ο κ. Ανδρέας Κούκος, ομιλητής  της αποψινής παρουσίασης του νέου βιβλίου του π. Εμμανουήλ Γιαννούλη αλλά και της ημερίδας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου είναι ένα ξεχωριστό πρόσωπο που τιμά με την παρουσία του την Αίγινα και τους φετινούς εορτασμούς. Φίλος της Αίγινας και γνώριμος από παλαιότερες συμμετοχές σε προηγούμενες ανάλογες εκδηλώσεις κομίζει και καταθέτει τις απέραντες γνώσεις του πάνω στα Καποδιστριακά θέματα. Αξίζει της προσοχής μας αλλά και της συμμετοχής μας και στις δύο εκδηλώσεις που συμμετέχει. Ας δούμε λίγο το βιογραφικό του.
 Ο Ανδρέας Κούκος   γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και  στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων,κατέχει δε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού,ενώ είναι απόφοιτος και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.  Το 2012 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη  Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Είναι Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας  στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού, έχει συμμετάσχει σε πολλά Επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.  Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» και έχει τιμηθεί με ελληνικά παράσημα και μετάλλια.   Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Σώματος Νομικών Συμβούλων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 ίδρυσε την «Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια»,της οποίας είναι και ο πρώτος Πρόεδρος.Είναι μία επιστημονική εταιρεία με σκοπό εκ του Καταστατικού της τη δημιουργία ενός βήματος λόγου-διαλόγου-μελέτης επιστημονικής του πολιτικού-στρατιωτικού-διπλωματικού-εκπαιδευτικού-οικονομικού έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα και διεθνώς  Ή Εταιρεία έχει δώσει ήδη σημεία γραφής με συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες,συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών,συμφωνία με μεγάλο επιστημονικό φορέα της Ρωσίας για κοινές εκδόσεις στην ελληνική γλώσσα,επιστημονική στήριξη μεταπτυχιακών φοιτητών.Επίσης οργάνωσε και έθεσε υπό την αιγίδα της μεγάλη παράσταση που έγινε στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης από το Νεανικό Χορωδιακό Σύνολο ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ με θέμα «Η Ελλάδα μας Κατά Ξαρχάκον».Η Παράσταση ήταν μία αναδρομή στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία μέσα από τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και συμμετείχαν μαζί με τα 70 παιδιά της Χορωδίας σπουδαίοι Τραγουδιστές και Ηθοποιοί.