Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

Λείπει ο Μάρτης ......

    Καλό μήνα ας ευχηθούμε σήμερα πρώτη του Μάρτη. Κάθε χρόνο σαν μπαίνει ο Μάρτης θυμάμαι ένα παλαιό υπουργό Βορείου Ελλάδος τον οποίο τον έλεγαν Μάρτη. Μου είχε  κάνει πολύ εντύπωση το όνομα του, γι' αυτό και δεν το ξέχασα. Με το πέρασμα των χρόνων όμως κατάλαβα ότι τούτος ο Μήνας παρά το γεγονός ότι ημερολογιακά είναι ο πρώτος της άνοιξης, ωστόσο δεν είναι και ο πιό αγαπημένος των ανθρώπων. Διότι ενώ όλοι περιμένουν την άνοιξη και το φευγιό του χειμώνα για να ανασάνουν λιγάκι, ο Μάρτιος πολλές φορές  επιφυλάσει δυσάρεστες εκπλήξεις με βροχές κακοκαιρίες ακόμα και χιόνια. Γενικώς είναι απρόβλεπτος. Το κρύο του έχει αποτυπωθεί στις λαικές παροιμίες με  κύρια  την: "Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης". Ωστόσο οι πιό έμπειροι που γνωρίζουν τους καιρούς υποστηρίζουν πως τα καιρικά του φαινόμενα είναι μικρής έντασης και διάρκειας. Γι' αυτό έλεγαν: "Μην δεις του Μάρτη το πρωί και χάσεις την ημέρα". Εννοώντας ότι αν το πρωί είναι βαρύς ο καιρός, δεν θα κρατήσει για πολύ. Θα ανοίξει κατά το μεσημέρι. Γι' αυτό μην αναβάλλεις τη δουλειά  σου.
  Όμως ο Μάρτης έχει συνδεθεί και με τη Σαρακοστή. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμμετέχει στη νηστήσιμη εκκλησιαστική περίοδο. Γι' αυτό οι παλαιοί συπμλήρωναν πως: "Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή". Με αυτή την παροιμία όμως στόλιζαν και κάποιους συνανθρώπους τους όχι πάντοτε συμπαθητικούς οι οποίοι ήταν πανταχού παρόντες. Τέτοια αγάπη λοιπόν γι' αυτόν τον μήνα!!! 
  Ο φετινός όμως Μάρτιος μας κλείνει  το μάτι με δύο τριήμερα αργίας. Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και  το τριήμερο (μπορεί και τετραήμερο)  της 25ης Μαρτίου. Χαράς Ευαγγέλια λοιπόν για μικρούς και μεγάλους αλλά και για πολλούς επαγγελματίες όπου θα κάνουν πανηγυρική έναρξη των εργασιών τους λίγο πριν το Πάσχα.
Απομένει να δούμε λοιπόν πως θα κινηθεί μετεωρολογικά φέτος ο Μάρτιος  πέρα από τις απόκριες και τα δύο χορταστικά - εορταστικά τριήμερα όπου θα εκτονωθεί το γαστριμαργικό ρεπερτόριο ανάμεσα στη λαγάνα το χαλβά και το τουρσί από τη μία πλευρά και το μπακαλιάρο σκορδαλιά  ως κύριο πιάτο της Εθνικής παλιγγενεσίας από την άλλη.
   Μέχρι τότε ας ετοιμάσουμε τους χαρταετούς μας.