Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Οι κάμπιες πήραν αποβολή από το σχολείο

   Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Δήμου Αίγινας και ιδιαίτερα της Τεχνικής Υπηρεσίας στο αίτημα της σχολικής κοινότητας  του 2ου Γυμνασίου για καθαρισμό των πεύκων από  τις κάμπιες. Μια εργασία  που γίνεται σε πολλά σχολεία  του νησιού με σκοπό  την αποφυγή των οδυνηρών συνεπειών από αλλεργίες που προκαλούνται από την εμφάνιση της κάμπιας.
   Έτσι σήμερα  Παρασκευή πρωί - πρωί  το συνεργείο  του Δήμου με το γνωστό "καλάθι" ανυψώθηκε  και καθάρισε  τα πεύκα από  τα κουκούλια  τα οποία  περιέχουν  τις κάμπιες οι οποίες προκαλούν  αλλεργίες  στους μαθητές  και επικίνδυνα εξανθήματα.
    Φέτος οι κάμπιες  ήρθαν νωρίς,  σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα έκαναν την εμφάνισή τους λόγω του καλού καιρού  που επικρατεί.
   Εμφανίζονται κυρίως στα πεύκα  του σχολείου  και κατακλύζουν  το γήπεδο και  τις κερκίδες του. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τα πεύκα όπως και τα πανύψηλα κυπαρίσια που υπάρχουν στο κέντρο του προαυλίου είναι μέρος  της δουλειάς  που έκανε  στις δεκαετίες  του '40 και  του '50  ο δάσκαλος και παπάς της Κυψέλης Ιωάννης Ηλιόπουλος. Ο χώρος  του σημερινού Γυμνασίου ήταν  φυτώριο και περιβόλι  όπου οι μαθητές  του Δημοτικού ασκούνταν στην κηπουρική, μάθαιναν  να φυτεύουν δέντρα, να τα περιποιούνται να τα βλέπουν να μεγαλώνουν. Πολλά  δέντρα  που υπάρχουν σε πολλά σημεία  της Κυψέλης  προέρχονται από αυτό το φυτώριο σύμφωνα με τις αφηγήσεις παλαιών και τις εκθέσεις  του ίδιου του Ι. Ηλιόπουλου.
    Τον καθαρισμό και την περιποίηση  των πεύκων την είχε ξεκινήσει  ο ίδιος ο δάσκαλος και στους μικρούς πευκώνες  που υπάρχουν σήμερα  στον Άγιο Νικόλαο  (Μούλος) και  στην Αγία Μαρίνα στο Λεόντι.
  Τα  υπενθυμίζουμε αυτά διότι κάποιοι κατά καιρούς προτείνουν  την εύκολη λύση  της κοπής  των δέντρων. Μη  ξεχνάμε ότι ζούμε μέσα στη φύση και ότι ακόμα και οι κάμπιες είναι μέρος - κρίκος στην  αλυσίδα  της φύσεως. Άρα είναι απαραίτητες και έχουν σκοπό να επιτελέσουν με το σύντομο πέρασμά  τους ακόμα και από  το προαύλιο ενός  σχολείου.