Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

"Συνύπαρξη" το νέο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.Αναστασίου.



 Η συνύπαρξη υπήρξε βασικό συστατικό του βίου της ανθρωπότητος… Η συνύπαρξη υπονομεύεται και δηλητηριάζεται συχνά. Η εξασθένησή της κατά κανόνα οφείλεται στον ιο του εγωκεντρισμού, ατομικού ή ομαδικού, που εκδηλώνεται πολύτροπα…
Αυτά και άλλα πολλά αναφέρονται στο νέο βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ με τίτλο "Συνύπαρξη: Εἰρήνη, Φύση, Φτώχεια, Τρομοκρατία, ᾽Αξίες". Στο καινούριο έργο του σημειώνει ακόμη: 
Οι αδικίες, η διαφθορά και η φτώχεια δεν έπαψαν να καταστρέφουν την αρμονική συμβίωση της ανθρωπότητος. Τις τελευταίες μάλιστα δεκαετίες η βία έχει πάρει νέες ανεξέλεγκτες μορφές, με αποκορύφωμα την πολύμορφη τρομοκρατία. Η ανθρώπινη επιθετικότητα επεκτάθηκε στην εκμετάλλευση, ακόμη και την περιφρόνηση της κτίσεως, με οδυνηρές συνέπειες τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Γι᾽ αυτά τα προβλήματα, τα μεγάλα θρησκεύματα που επηρέασαν τον πολιτισμό διαφόρων λαών έχουν διαμορφώσει ορισμένες αντιλήψεις και αρχές. Στα κείμενα που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή προσεγγίζονται από μία θεολογική και θρησκειολογική οπτική γωνία τα εξής παγκόσμια προβλήματα:
• Ειρήνη σε οικουμενική διάσταση, και σε μια συγκεκριμένη χώρα,
• Άνθρωπος και φυσικό περιβάλλον,
• Φτώχεια,
• Σύγχρονη τρομοκρατία,
• Πανανθρώπινες αξίες.