Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Στα μονοπάτια της Παλιαχώρας.

   Ποιός θα βρει  τη γενναιοδωρία να ευχαριστήσει δημοσίως την "Ανάβαση" και τους "Ενεργούς πολίτες" για το σημαντικό και ουσιαστικό έργο του καθαρισμού και της σήμανσης των μονοπατιών της Αίγινας.
   Είχαμε την ευκαιρία να δούμε σήμερα με τα μάτια μας  το έργο αυτό σκαρφαλώνοντας στα  σοκάκια, τα καλντερίμια, τα σκαλοπάτια, τα μονοπάτια της μεσσαιωνικής καστροπολιτείας με μέλη της ομάδας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας. Σκοπός της ανάβασης η περιήγηση στα πέτρινα μονοπάτια που πριν από  200 χρόνια έσφιζαν από ζωή, η καταγραφή τους και η επίσκεψη στα  ερειπωμένα κτίσματα και τα απομεινάρια  των εκκλησιών που περιμένουν στωικά ... κάποιον συντηρητή.
   Πρόκειται για  τη διαδρομή με το νούμερο "7". Είναι η περιμετρική διαδρομή από το Σταυρό ως το Κάστρο, την Επισκοπή και επιστροφή πάλι στο Σταυρό.
   Παραδόξως συναντήσαμε όλες  τις αναστηλωμένες  εκκλησίες ανοιχτές όπως του Αγίου Γεωργίου του Καθολικού της Αγίας Κυριακής, την Επισκοπή κ.αλ. Δυστυχώς από  την προηγούμενη επίσκεψή μας οι φθορές που έχουν σημειωθεί στα κτίσματα είναι μεγάλες και σημαντικές.