Αφορμή γι΄αυτό το σημείωμα μας έδωσε όχι μόνο η κατάθεση στεφάνων στο "Ηρώον" της πλατείας Εθνεγερσίας, αλλά και η ύπαρξη πολλών παλαιών φωτογραφιών του αείμνηστου Γρηγόρη Συριώτη στη σελίδα του στο Fb. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού σε κάθε Εθνική εορτή γύρω από το μνημείο συγκεντρώνονταν οι επίσημοι, οι αρχές, οι φορείς και οι μαθητές του νησιού. Κέντρο των εορτασμών λοιπόν το συγκεκριμμένο "Ηρώον" που όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες για πολλές δεκαετίες βρισκόταν στο ΚΕ - όπως λεγόταν παλιά - η προβλήτα το σημείο που σήμερα είναι ο ΝΟΑ.
Η τοποθέτησή του στο σημείο εκείνο ίσως να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να δείξει μια συνέχεια της ιστορίας του συγκεκριμένου σημείου, μια που εκεί ήταν παλιά το "Μπούρτζι" της Αίγινας το οποίο η Δημοτική αρχή το γκρέμισε το 1905 όπως αναφέρει η Γωγώ Κουλικούρδη.
Το μνημείο αυτό φιλοτέχνησε το 1917 ο γνωστός Αιγινήτης γλύπτης Μιχαήλ Καρακατσάνης, γιός του Ιωάννη Καρακατσάνη και της Ξανθής Τσολάκου από την Παχειά Ράχη της Αίγινας.
Όμως οι εποχές άλλαξαν. Η Αίγινα άρχισε να αναπτύσσεται, να αλλάζει. Η ανοικοδόμηση προχώρησε. Η περιοχή μετά την οικία Βογιατζή, που μέχρι τότε ήταν απλά μια παραλία όπου οι σφουγγαράδες έβγαζαν τα σκάφη τους γαι συντήρηση και επισκευή, άλλαζε μορφή. Στη θέση του ιστορικού θερινού κινηματογράφου "Γλάρος" άρχισε να στρώνεται μια καινούργια προβλήτα για τα φέρυ - μπωτ και η περιοχή με τα υπέροχα διώροφα νεοκλασσικά και το μικρό πευκοδάσος άρχισε να διαμορφώνεται σε πλατεία στην οποία δόθηκε το όνομα: "πλατεία Εθνεγερσίας". Στο κέντρο της πλατείας αυτής μεταφέρθηκε από το ΚΕ το "Ηρώον". Σε αυτό το σημείο παραμένει ως σήμερα, αντίκρυ από την αφετηρία των λεωφορείων και την πιάτσα των ταξί.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν σημειώθηκαν πολλές αντιδράσεις για το ύφος και τα αναγραφόμενα πάνω στο μνημείο αυτό. Η επιγραφή "στον Εθνομάρτυρα Βασιλέα Γεώργιο Α' " ενόχλησε κατά καιρούς πολλούς. Κάποτε τη δεκαετία του '80 το έβαψαν κόκκινο, όπως αναφέρουν παλαιότεροι.
Οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις γύρω από το "Ηρώον" ίσως το καθιστούν ένα από τα πιό αμφιλεγόμενα νεότερα μνημεία της Ελλάδος.
Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων στις Εθνικές εορτές και να συγκεντρώνει τα βλέμματα και την προσοχή των περαστικών
Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων στις Εθνικές εορτές και να συγκεντρώνει τα βλέμματα και την προσοχή των περαστικών
Η κ. Αννίτα Λεούση Χαρτοφύλακα μέσα από το αρχείο της κ. Νομικής Χαλεπήλια - Μιχαλοπούλου ανέδειξε πολλές φωτογραφίες από την αρχική μορφή της πλατείας Εθνεγερσίας με το μνημείο στο κέντρο και ανάμεσα στα πευκάκια.
Φωτογραφίες από το αρχείο της κ. Νομικής Χαλεπήλια - Μιχαλοπούλου
Η σημερινή μορφή του μνημείου στην πλατεία Εθνεγερσίας της Αίγινας.