Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Το ιστορικό "Ελλάς" ως Cerano.Τι κρίμα!

  Η παραπάνω φωτογραφία μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί. Ένα καράβι που υπηρέτησε υποδειγματικά και παραδειγματικά από το 1968  τη γραμμή του Αργοσαρωνικού επί 35 συναπτά χρόνια, υπερσύγχρονο για  την εποχή του σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ζει την παρακμή του σε κάποια λιμάνια  της δυτικής Αφρικής.
   Το ιστορικό "Ελλάς"  ως  "Cerano"   συνεχίζει να προσφέρει τις  υπηρεσίες  του κάπου στην Αφρική. Είναι  το καράβι που καθημερινά  χειμώνα - καλοκαίρι  έφθανε μέχρι τον Πόρο  με σταθερά - καθημερινά δρομολόγια. Το μεγαλύτερο φέρυ - μπωτ  για την εποχή του με μεγάλο γκαράζ  και άνετους χώρους.
    Σήμερα  που ακούγονται ότι θα έρθουν το καλοκαίρι  πολλά καράβια στη γραμμή και μάλιστα κάποιο ή κάποια  θα είναι "ανοιχτού τύπου"  ας  θυμηθούμε όλα εκείνα  τα πλοία  που υπηρέτησαν ακούρασταστα  τη γραμμή  χειμώνα - καλοκαίρι, διανυκτέρευαν στην Αίγινα και είχαν συχνά δρομολόγια.  Ας  θυμηθούμε όμως και την απαξίωσή με την οποία  τα αντιμετώπιζαν πολλοί τότε, όταν έκαναν μιάμιση ώρα ταξίδι ή δεν είχαν κυλιόμενες σκάλες και κλιματισμό. Μη  ξεχνάμε  και  τον κατεξοχήν  απαξιωτικό όρο "παντόφλες". Σήμερα όμως τα νοσταλγούμε, τα θυμόμαστε  και τα αποζητούμε όταν το χειμώνα  μένουμε με ένα ή με δύο το πολύ πλοία.
   Ας  είναι.
 Φωτογραφημένο στη Γυάρο τα δύσκολα  εκείνα  χρόνια  που το νησί "φιλοξενούσε" πολλούς εξόριστους.
   Εκτενέστερο δημοσίευμα  και αφιέρωμα  για το "Ελλάς"  στο άρθρο μας : "Ελλάς...  με την ποιότητα μιας άλλης εποχής".