Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η πιό λαμπρή ημέρα της Κυψέλης.

    Φωτογραφίες Καίτη Τίμη - Σίσυ Ρετσίνα
   
    Η πιό λαμπρή ημέρα για την Κυψέλη είναι αυτή του Ευαγγελισμού, καθώς πανηγυρίζει ο ενοριακός ναός και τιμάται η Εθνική επέτειος του '21.
   Παρά  τη διαφαινόμενη καιρική αστάθεια, αν κάτι χαρακτήρισε τις φετινές εκδηλώσεις ήταν η λαμπρότητα και η ομορφιά στα πρόσωπα, τα χρώματα η καθαριότητα και η νοικοκυροσύνη της πλατείας, η αρχοντιά του ναού, η προσπάθεια όλων να προετοιμάσουν σωστά την πιό λαμπρή ημέρα του χωριού.
   Και ήταν όλοι εκεί όπως κάθε χρόνο. Όλοι οι ενορίτες αλλά και οι εκατοντάδες επισκέπτες - προσκυνητές από το νησί. Μαζί και ο Δήμος της Αίγινας με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Δ. Μούρτζη.
   Μέρες πριν οι προετοιμασίες είχαν αρχίσει από τους εθελοντές και τις κυρίες του ναού οι οποίοι δούλεψαν για να ευπρεπίσουν το ναό και να ετοιμάσουν τα κεράσματα. Τα  συνεργεία  του Τοπικού Συμβουλίου φρόντισαν για την καθαριότητα της πλατείας, των γύρω δρόμων και το σημαιοστολισμό.
   Το πρωί  της παραμονής πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες σχολικές εορτές στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό Σχολείο και στο 2ο Γυμνάσιο.
   Το απόγευμα και ώρα 19.00 μ.μ. σήμανε ο εσπερινός της εορτής τον οποίο παρακολούθησαν εκατοντάδες πιστών. Παρέστη ο Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης, ο αντιδήμαρχος κ. Ε. Δέδες, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κ. Σαλπέα, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Κ. Λορέντζος. Στον εσπερινό κήρυξε εμνευσμένα ο αρχιμ. π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης.
   Ανήμερα της εορτής κήρυξε ο αρχιμ. π.Σάββας Ζέρβας ενώ τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε η καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας κ. Κατερίνα Σαββοπούλου - Τουμπέκη. Ακολούθησε η δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον της πλατείας όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους- το Δήμο Αίγινας εκπροσώπησε η κ. Κ. Σαλπέα - τα σχολεία, τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους φορείς του χωριού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μικρή παρέλαση με τη συμμετοχή των μαθητών των τριών σχολικών μονάδων του χωριού και τμήματος του Μορφωτικού Συλλόγου.

  Το απόγευμα της εορτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του χωριού και ακολούθως εψάλλη ο εσπερινός της αποδόσεως της εορτής μαζί με την Β΄στάση  των χαιρετισμών προς την Παναγία.