Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Τα εκκλησάκια του Αγίου Αντωνίου στην Αίγινα.

  Μεγάλης τιμής και ευλάβειας απολαμβάνει ο Άγιος Αντώνιος στην Αίγινα και αυτό μαρτυρείται από τα πολλά εκκλησάκια  που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του.
   Στην  Ανατολική άκρη της Αίγινας συναντάμε τον Άγιο Αντώνιο. Ένα ερημικό εκκλησάκι πάνω στο βουνό. Το τοπίο συμπληρώνεται και από  το γνωστο παρατηρητήριο που έκτισαν οι Γερμανοί στην περιοχή τα χρόνια  της Κατοχής.
  Λίγοι Αιγινήτες έχουν ανέβει στο ύψωμα του Αγίου Αντωνίου, ανατολικά του οικισμού του Ανιτσαίου. Στρίβοντας αριστερά από την εκκλησία του Ανιτσαίου και ακολουθώντας το στενό δρόμο φτάνεις σε ένα ξέφωτο με τρεις ερειπωμένους ανεμόμυλους. Συνεχίζοντας αντικρύζεις απέναντι το ύψωμα του Αγίου Αντωνίου. Η ανάβαση σε αυτό αποτελεί μια απόλαυση που λίγα σημεία της Αίγινας προσφέρουν.  Πίσω σου ο όγκος του νησιού και μπροστά σου ένα βουναλάκι που λες ότι είναι ξεκομμένο από το υπόλοιπο νησί. Η απεραντωσύνη της θάλασσας προς το Αιγαίο σε καθηλώνει.

   Το όνομα της περιοχής οφείλεται στο ομώνυμο εκκλησάκι το οποίο είναι κτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά  του βουνού και πλαισιώνεται από ένα μικρό κελί. Το βουνό αυτό αν και δεν έχει το ύψος του Όρους της Αίγινας, ξεχωρίζει για την επιβλητική του παρουσία.
 Είναι υψηλότερο από τα αντικρυνά υψώματα και κατά κάποιο τρόπο αποκομμένο από αυτά. Η δυτική του πλευρά που κοιτά προς την Αίγινα έχει πολλές αναβαθμίδες και κάποια μικρά αλωνάκια. Ένδειξη ότι εκεί καλλιεργούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι των γύρω οικισμών.
  
   
Ψηλά στον Ασώματο στην άκρη της Κυψέλης
 Δεν είναι  μόνο  το γνωστό εκκλησάκι που  βρίσκεται στην κυριολεξία στην άκρη της Αίγινας ανατολικά από το Ανιτσαίο και πάνω στο ομώνυμο βουνό. Εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο συναντάμε μέσα  στο χωριό του Μεσαγρού (κάτω) αλλά  και  στις παρυφές  της Κυψέλης και  του Ασωμάτου (επάνω),  αριστερά στο δρόμο  που οδηγεί στον Άγιο Νεκτάριο στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Και στις δύο περιπτώσεις  έχουμε να κάνουμε με δύο χαρακτηριστικά δείγματα νησιώτικης αρχιτεκτονικής, δύο μονόχωρους θολωτούς ναούς οι οποίοι αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες απολαμβάνουν  της φροντίδας και της περιποίησης  τωνενοριτλων και γειτόνων τους.
     Στο Μεσαγρό.
     Οι φωτογραφίες προέρχονται από την εργασία  των μαθητριών  Κουνάδη Βίκυς και Γκίκα Κωσταντίνας   του 2ου Γυμνασίου με θέμα  τα ξωκκλήσια  της Αίγινας (καταγραφή και φωτογράφιση)