Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Η έκθεση -αφιέρωμα στους Νικολάου- Καπράλο- Μόραλη, στην Αθήνα.



Η έκθεση – αφιέρωμα στους δασκάλους Νικολάου – Καπράλο – Μόραλη, που παρουσιάστηκε στο κοινό τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας περιοδεύει στην Ελλάδα. Πρώτος της σταθμός το κτίριο των Γενικών Αρχείων του  Κράτους  στην Αθήνα, όπου εγκαινιάστηκε στις 12 Δεκεμβρίου με την παρουσία εκατοντάδων φίλων της τέχνης και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
  Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αίγινα στα πλαίσια  του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού.
   
Για την έκθεση σημειώνει ο κ. Νεκτάριος Κοντοβράκης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
"Στιγμές από τα εγκαίνια της έκθεσης – αφιέρωμα στους δασκάλους μας Νικολάου, Καπράλο, Μόραλη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12/12/2018 στο κτήριο των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Παλαιό Ψυχικό, με επιμελητή τον Μάνο Στεφανίδη.
Τα έργα μας - Ιωάννου, Κοντοβράκης, Κούκος, Σάμιος, Σπανούδης – θα εκτίθενται στο χώρο των ΓΑΚ έως τις 11 Ιανουαρίου 2019. Θερμές ευχαριστίες στους ανθρώπους των ΓΑΚ, τον πρόεδρο κ. Νίκο Καραπιδάκη, την κ. Μαρίεττα Μινωτού, διευθύντρια της κεντρικής υπηρεσίας, την κα Χριστίνα Σάρρα, προϊσταμένη του τμήματος οργάνωσης & μελέτης, την κα Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια διευθύντρια και τον Σύλλογο Αθηναίων και τον πρόεδρο τους Ελευθέριο Σκιαδά για την άψογη φιλοξενία και υποστήριξη. Με την ομάδα της Αlice Δικαίου και την εθελοντική ομάδα ΠROSΩΠΟ, θα ταξιδέψουμε αυτή την έκθεση σε όλη την Ελλάδα. Ο Στεφανίδης μαζί μας «...Η ζωγραφική του Μόραλη και του Νικολάου, όταν δεν καταφεύγει σ’ ένα τρυφερό πένθος, όταν δεν αποδίδει επιτύμβια νεανικών σωμάτων που υποκύπτουν στον χρόνο, τότε εμψυχώνει φόρμες ενός ήρεμου πλην υψηλόφρονος κλασικισμού. Πρόκειται για μια τέχνη που ενσωματώνει τους μοντερνιστικούς κλασικισμούς του Μεσοπολέμου τύπου Novecento (Sironi, De Pisis αλλά και Picasso, Derain, Delvaux, Spencer, Sloan ) για να καταλήξει σε ένα προσωπικό ύφος μοναδικής συνέπειας. Έναν σύγχρονο Κεραμικό στήνει με το επιβλητικό του έργο επίσης ο Χρήστος Καπράλος. Αποδίδει το δραματικό μέγεθος σωμάτων που πέφτουν μεν αλλά δεν ηττώνται….»