Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Οι πνευματικοί δεσμοί της Παχιοράχης και του Γκοτζάνο Ιταλίας.








Με απώτερο σκοπό την αδελφοποίηση των Δήμων Αίγινας και Γκοτζάνο,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας  του νησιού στο Γκοτζάνο  της Ιταλίας  με αφορμή την εορτή του Αγίου Ιουλιανού στην Ιταλική πόλη. Η επίσκεψη αυτή ήταν ανταποδοτική της επίσκεψης αντιπροσωπείας Ιταλών στην Αίγινα  τον προηγούμενο  Σεπτέμβριο.
 
Ακολουθεί κείμενο  του κ. Δ. Παπαλεονάρδου ο οποίος παραχώρησε και τις φωτογραφίες.

Μοναδικές ιστορικές στιγμές ζήσαμε το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιανουαρίου 2019 κατά την επίσκεψη -προσκύνημα ολιγομελούς ομάδας με επικεφαλής τον Αρχιμ, π. Φιλόθεο Πετράκο, εφημέριο της  ενορίας της Παχείας Ράχης Αιγίνης. Συγκεκριμένα μετά από πρόσκληση των εφημερίων Don Enzo Sala και Don Stefano Roberto Capitini και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας του Αγίου Ιουλιανού Gozzano της επαρχίας Novara στην Ιταλία ,στη Βασιλική της οποίας φυλάσσεται το ιερό λείψανο του Αγίου Ιουλιανού, μετέβησαν ο Αρχιμ.π. Φιλόθεος Πετράκος,ο Αρχιμ. π. Κοσμάς Κωνσταντινίδης, ο Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α) Δημοσθένης Παπαλεονάρδος, το ζεύγος Γεωργίου Sill και Ανδρ, Παπαγεωργίου για να παραστούν στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ιουλιανού επί τη ευκαιρία της μνήμης του. To Gozzano είναι δήμος της Βόρειας Ιταλίας 80 χλμ περίπου από το Μιλάνο και έχει 4800 περίπου κατοίκους. Για την Αίγινα έχει μεγάλη σημασία καθόσον εκεί έζησε , έδρασε ιεραποστολικά, έκτισε εκκλησίες ,κοιμήθηκε και τάφηκε ο καταγόμενος από τη Παχεία Ράχη Αιγίνης Άγιος Ιουλιανός ο διάκονος. Στη κρύπτη της ιστορικής Βασιλικής βρίσκεται το ιερό λείψανο του και τιμάται την 7η Ιανουαρίου και οι εκδηλώσεις κρατούν μία εβδομάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια οι σχέσεις των δύο ενοριών έχουν ισχυροποιηθεί χάρις στις προσπάθειες του Αρχιμ. Φιλοθέου Πετράκου και των Don Enzo Sala kai Stefano Roberto Capitini οι οποίοι το 2018 επισκέφτηκαν την Αίγινα.
Το πρωί του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου 2019 έγινε η υποδοχή της αντιπροσωπείας , από τους εφημέριους και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και η προσκύνηση του ιερού λειψάνου Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο προσκύνημα της Μadonna della Bocciola στο Ameno και  παρατέθηκε γεύμα,
Το απόγευμα της ημέρας η αντιπροσωπεία μετέβη με πλοιάριο στο νησάκι της Orta San Jiulio της λίμνης Orta όπου βρίσκεται μια σπουδαία γυναικεία Μονή ,το  Αββαείο Mater Ecclesia όπου εγκαταβιώνουν 80 Βενεδικτίνες Μοναχές. Στο νησί αυτό ασκήτεψε,έζησε ,έκτισε εκκλησία ,κοιμήθηκε και τάφηκε ο καταγόμενος από την Παχεία Ράχη Αιγίνης .Άγιος Ιούλιος ο πρεσβύτερος. Στη κρύπτη της Βασιλικής βρίσκεται το λείψανο του Αγίου Ιουλίου όπου και έγινε η προσκύνηση του.
Στο Αββαείο συναντήθηκαν με την νέα Ηγουμένη Madre Maria Grazia Girolimetto και τη παραιτηθείσα προ ολίγου για λόγους υγείας Ηγουμένη και κτιτόρισσα Madre Anna Maria Canopi, η οποία είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του μοναχισμού της καθολικής εκκλησίας με τεράστια προσφορά στη κοινωνία και στην Εκκλησία.
Το βράδυ η αντιπροσωπεία παρακολούθησε τη συναυλία κονσέρτο προς τιμή του Αγίου Ιουλιανού από τη χορωδία της Βασιλικής του San Jiuliano. Στο τέλος ο Αρχιμ. π. Φιλόθεος ευχαρίστησε για την υποδοχή και συνεχάρη τα μέλη της χορωδίας για την άρτια απόδοση. Ακολούθησε δεξίωση.
Τη Κυριακή 13 Ιανουαρίου ο Αρχιμ .π Φιλόθεος Πετράκος τέλεσε δοξολογία και δέηση έμπροσθεν του ιερού λειψάνου του Αγίου Ιουλιανού στην οποία συμμετείχε η αντιπροσωπεία. Στη συνέχεια τελέστηκε λαμπρή λειτουργία από τον Mons. Alceste Catella την οποία παρακολούθησε η αντιπροσωπεία. Στο τέλος ο Αρχιμ. π. Φιλόθεος απηύθυνε χαιρετισμό υπογραμμίζοντας τη συγκίνηση που αισθάνεται που βρίσκεται στα μέρη που έδρασαν ιεραποστολικά οι αδελφοί Αιγινήτες ιεραπόστολοι Ιούλιος και Ιουλιανός ,και δόθηκε η ευκαιρία τα τελευταία δύο χρόνια με την ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ των ενοριών Παχείας Ράχης και Gozzano και με την ανταλλαγή επισκέψεων, Ευχήθηκε οι Άγιοι να χαρίζουν ειρήνη ,υγεία και ευτυχία στους δυο λαούς. Αντιφώνησε ο εφημέριος προϊστάμενος της Βασιλικής Don Enzo Sala ευχαριστώντας για την ευκαιρία που δόθηκε το Σεπτέμβριο 2018 να προσκυνήσουν τη γενέθλια γη των Αγίων την Αίγινα. Προσέφερε για την ενορία της Παχείας Ράχης καλλίτεχνο θυμιατήριο και λιβανοθήκη. Στη συνέχεια η Δήμαρχος του Gozzano s. Biscuola Carla ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απόφαση του Δ.Σ για την έναρξη των διαδικασιών αδελφοποίησης των Δήμων Gozzano και Αίγινας και προσέφερε στον π. Φιλόθεο κανδήλα για να ανάβει στο προσκυνητάρι των Αγίων υπέρ υγείας των κατοίκων του Gozzano καθώς και το θυρεό της πόλης. Η Δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία της αδελφοποίησης των δύο πόλεων αφού η μία γέννησε τους Αγίους και στην άλλη έδρασαν και κοιμήθηκαν. Ο Υποναύαρχος ΛΣ (εα) Δημοσθένης Παπαλεονάρδος έψαλλε στα ελληνικά και ιταλικά το απολυτίκιο ,κοντάκιο και μεγαλυνάριον των Αγίων. Μετά το τέλος της λειτουργίας όλοι κατέβηκαν στη κρύπτη όπου φυλάσσεται το ιερό λείψανο του Αγίου Ιουλιανού και μετά από ειδική δέηση παραδόθηκε από τον εφημέριο Don Enzo Sala στον Αρχιμ. π. Φιλόθεο Πετράκο , περίτεχνη λειψανοθήκη περιέχουσα τεμάχια από τα λείψανα των Αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού προς διηνεκή αγιασμό των πιστών της Αιγίνης. Ακολούθησε επίσημο γεύμα στο Κέντρο Ενοριακής αγάπης .
Το απόγευμα επισκεφτήκαμε τη Βασιλική του San Lorenzo, η 99η εκκλησία που έκτισε ο Άγιος Ιουλιανός και στην οποία ετάφη. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ξεναγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι στο γεγονός της επίσκεψης από την Αίγινα δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα μέσω εφημερίδων και έκδοσης αφισών. Η φιλοξενία από τη ενορία και το Δήμο του Gozzano ήταν αβραμιαία και δόθηκε η υπόσχεση της συνάντησης το Μάιο στις εκδηλώσεις των Αγίων στη Παχειοράχη της Αίγινας.
 


                                                                  Δημοσθένης Διον. ΠΑΠΑΛΕΟΝΑΡΔ0Σ
                                                                                 Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)