Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Δύο αντίγραφα των αετωμάτων της Αφαίας στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.

 

  Η. Christa Katharina Fassbender με την αρωγή του εικαστικού κ. Νεκτάριου Κοντοβράκη  προσέφερε  δύο αγάλματα αντίγραφα από τα αετώματα  του Ναού  της Αφαίας τα οποία θα παραμείνουν στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου μέχρι τις 27 Μαρτίου και θα μπορεί το κοινό να τα επισκέπτεται.
 Στην εκδήλωση  που έγινε  γι’ αυτό  το σκοπό  το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 12.00 μ.μ.  έγινε η παρουσίαση της δωρεάς από το Δήμαρχο Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη  και  τον εικαστικό κ. Ν. Κοντοβράκη..
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του ιστορικού τέχνης και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνου Στεφανίδη, μεγάλου φίλου της Αίγινας, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα δύο γλυπτά. Χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανίδης ανέφερε ότι τα αετώματα της Αφαίας είναι πιο σημαντικά από αυτά του Παρθενώνα, τα οποία φιλοτέχνησαν μαθητές του Φειδία, ενώ αυτά της Αφαίας εκφράζουν την αγωνία του καλλιτέχνη για την κατάκτηση της τελειότητας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Στη σύνθεση ενώ τα υπόλοιπα γλυπτά κοιτούν τον κόσμο των Θεών και των ημίθεων αυτά τα δύο κοιτούν κατευθείαν τον κόσμο. Ευχήθηκε ο κ. Στεφανίδης γρήγορα να επιστρέψουν τα γλυπτά από το Μόναχο στην Αίγινα, ενώ εξήρε την προσπάθεια του κ. Ν.Κοντοβράκη λέγοντας ότι η δημόσια γλυπτική είναι η πιο παραμελημένη και εδώ στην Αίγινα σήμερα αυτό ανατρέπεται με την τοποθέτηση των έργων στον κήπο της Ψαραγοράς
Φιλότεχνοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πολλοί επισκέπτες της Αίγινας για το τριήμερο, κατέκλυσαν την αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου. Τόσο ο Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης όσο και ο κ. Ν. Κοντοβράκης δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν το ρόλο που έπαιξε η κ. Καίτη Αλεξίου στην γνωριμία του κ. Νεκτάριου Κοντοβράκη με τη δωρήτρια των έργων κ. Christa Katharina Fassbender, της οποίας είναι παλαιά φίλη.