Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Σε απόλυτη κατάνυξη ο εσπερινός απόψε στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

 
Φωτογραφία Ανέστης Κορνέζος.

Ο φωτισμένος ναός και η γλυκιά  ψαλμωδία πλημμύρισαν απόψε την περιοχή του Κοντού και σήμαναν  την μεγάλη εορτή του Αγίου Νεκταρίου. Μέσα στο παχύ σκοτάδι τα φώτα του μοναστηριού και οι ύμνοι  του εσπερινού τροφοδοτούν  την ελπίδα και μεταδίδουν παρηγοριά  στις μέρες μας.


Σε κλίμα κατάνυξης  τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον μεγάλο Ιερό Ναό  του Αγίου Νεκταρίου χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης και με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Αίγινας.

Η εικόνα του άδειου προαύλιου, του πάρκινγκ και των γύρω δρόμων  χωρίς την παρουσία των χιλιάδων προσκυνητών, της αστυνομίας των λεωφορείων από όλα  τα σημεία  της Ελλάδας, αλλά  και η απουσία πιστών μέσα στον ναό  ήταν κάτι το πρωτόγνωρο που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ από  την εποχή που έγινε η επίσημη ανακήρυξη της  αγιότητας του Αγίου Νεκταρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην ηρεμία  της νύχτας η μελωδική ψαλμωδία των καλογραιών ερχόταν να σπάσει την απόλυτη ησυχία και ο φωτισμένος τρούλος της μεγάλης εκκλησίας και το καμπαναριό να  υπενθυμίσουν τη μεγάλη εορτή.

Πριν  το τέλος  του εσπερινού ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός στην ομιλία  του αναφέρθηκε στις δυσκολίες των καιρών μας υπενθυμίζοντας παράλληλα  τις δοκιμασίες  που πέρασε  ο ελληνικός λαός στα χρόνια που έζησε και αγίασε ο Άγιος Νεκτάριος, υπογραμμίζοντας πως οι Άγιοι αναδεικνύονται μέσα από δύσκολους καιρούς και δοκιμασίες.

Η ακολουθία  του Εσπερινού άρχισε στις 20.00  και ακολούθως η αγρυπνία θα συνεχιστεί μέχρι  τις 2 το πρωί.

Την νυχτερινή ακολουθία αναμεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός της «Πειραϊκής Εκκλησίας» από τους 91.2 στα FM, ενώ η ακολουθία του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας αύριο Δευτέρα θα μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας  της Ελλάδος  από  τους  89,4 των FM.